Част 1: Заекване при деца

Изричането на първите думи е много специален момент за всички родители. Децата преминават през различни фази на вербално развитие. Във възраст между 2 и 5 години е съвсем нормално детето да изпитва затруднение в произнасянето на някои звуци, срички и фрази. Случва се в този етап на развитие на речта децата да говорят проточено и да повтарят срички.

Кога неправилното изговаряне на думите и заекването могат да се превърнат в проблем за пълноценното развитие на детето? Отговорът ще откриете в тази статия.

Какво представлява заекването и как се появява?

Много деца на възраст между 2 и 5 години преминават през период на заекване в началото на вербалното развитие. Експертите определят заекването като нарушение на плавността на речта и нарушаване на свободния поток на говора.

1) Появата на заекване в ранна възраст на детето не се счита за сериозен проблем.

В повечето случаи то отшумява към 5-6 годишна възраст на малчуганите. С нарастването на възрастта децата се научават все по-добре да координират лицевите си мускули, с които се изговарят различни звуци.

2) Поява на заекването в по-късна възраст трябва да се коригира навреме, за да се избегне негативното влияние на този проблем в пълноценното развитие на детето и самооценката му.

Заекването и дефектите на артикулацията понякога се прехвърлят и върху писането. Именно затова ранната диагностика и коригиране на този проблем преди училищна възраст при детето са важни за правилното му развитие.

Специалистите логопеди прилагат голямо разнообразие от терапевтични подходи, с които плавно и ефективно помагат на детето да се справи с трудности при артикулация и заекване.

Симптоми на заекване при детето

Симптоми за проблеми в артикулацията и започващо заекване могат да включват:

 • Когато детето видимо изпитва мимическо или двигателно напрежение при изричане на повторенията
 • Удължено произнасяне на някои гласни
 • Детето се старае да отбягва ситуации с говорене, като разговор с непознати, разговор по телефона и др.
 • Звуково повторение при изричане на отделни срички, думи или изречения, като ча-ча-ча-ча-нта
 • Детето отказва словесен контакт. Този проблем се нарича логоневроза. Детето прекъсва разговора, а в някои случаи напълно отказва да говори.
 • В някои случаи заекването се изразява в повторения на срички в една и съща дума, например „Аз искам то-то-то-пка“
 • Езикът на тялото на детето и лицето му изразяват напрежение в паузите при говорене
 • Заекването може да се превърне в проблем ако физиологическите смущения продължават повече от 6 месеца.

Видове заекване при деца

1. Псевдо-заекване и истинско заекване

Нарушаването на плавността на речта в най-ранна възраст на детето обикновено отшумява бързо. Този тип заекване се счита за псевдо-заекване. То е характерно за малчуганите, които започват да се учат да говорят.

Истинското заекване е по-рядко срещан проблем от псевдо-заекването. Двата типа нарушаване на плавността на речта си приличат по симптоми. Истинското заекване обикновено е по-упорит проблем. Децата повтарят повече пъти срички, звуци и кратки думи. Заекването предизвиква силна тревога и притеснение в детето и в някои случаи то може да развие страх от говорене

2. Наследствено заекване

Заекването е проблем, който може да се предава по наследство. Според различни изследвания около 2/3 децата страдащи от заекване имат пряк роднина, който също е страдал от този проблем.

3. Невротично

Невротичното заекване, известно още като логоневроза се предизвиква от психични травми, стрес или силна уплаха. Проблеми и скандали в семейството често отключват този тип заекване при децата.

Фактори, които влияят върху заекването при децата

 • Възраст – децата, които страдат от заекване в по-ранна възраст (преди 3 и половина години) по-лесно израстват този проблем.
 • Пол – момчетата страдат от заекване 4 пъти повече от момичетата. Медицината не дава точен отговор на въпроса защо момчетата са по-склонни да изпитват речеви и езикови проблеми от момичетата, но практиката показва, че това е факт.
 • Продължителност на заекването – ако заекването продължава повече от 6 месеца обикновено става по-трудно детето да израсте този проблем с възрастта.
 • Когато заекването е съпроводено с други проблеми в изразяването, говоренето и общуването справянето с проблема е по-трудно.
 • Наследственост – рискът от поява на заекване при детето се увеличава ако в семейството има възрастни страдащи от този проблем.

Примери за поява на заекване

Различни стресови за детето ситуации могат да отключат заекване, което често отшумява с времето. Например, когато в семейството се роди бебе е нормално по-голямото дете да изпитва ревност. В някои случаи тази ревност може да се прояви с внезапна поява на заекване.

Смяна на жилището на семейството също се отразява стресово на детето. Заекването и смущенията в говора са често срещана реакция при подобни ситуации.

Силен уплах на детето също може да предизвика заекване. В нередки случаи, в които левичар се учи да пише и борави с дясна ръка може да се появи заекване. То е предизвикано от объркване в мозъка в нервния механизъм контролиращ говора.

Кога трябва да се консултирате със специалист?

Често заекването при детето отшумява без терапии. Ако обаче малчуганът заеква повече от 6 месеца е желателно да се консултирате със специалист. Потърсете съвет когато:

 • Детето произнася удължено някои звуци или срички
 • Детето повтаря отделни звуци, думи или цели фрази
 • Детето извършва телесни движения или мимики на лицето, когато се опитва да говори
 • Детето избягва говорене пред много хора, затваря се в себе си и отказва да общува

Източници:

 1. If You Think Your Child Is Stuttering
  By Stuttering Foundation of America
 2. Stammering in preschool children - how parents can help
  By British Stammering Association
 3. How can I tell if my child has a stuttering problem?
  By Patricia McAleer-Hamaguchi pediatric speech-language pathologist
 4. Stuttering
  By American Speech-Language-Hearing Association
 5. Stuttering in Children
  By Berry, Judith, PhD, APRN & Holloway, Beth, RN, M.Ed.
 6. A GUIDE FOR PARENTS OF CHILDREN WHO STUTTER
  By MNSU
 7. Stuttering
  By WebMD
Статията има информативен характер и не замества консултацията със специалист!

Част 2: Терапии и методи за лечение на заекването

Лечението на заекването при детето се избира индивидуално, спрямо причините, които го предизвикват и развитието на детето.

Научи повече

Как да реагираме при висока температура на дете?

Високата температура при детето предизвиква силно притеснение и тревога в родителите, особено когато възникне неочаквано.Нужно ли е веднага да потърсим лекарска помощ? Кога е най-добре да изчакаме организмът на детето сам да се пребори с високата температура? Тук ще откриете ценни съвети, с които по-лесно ще се справите с проблема.

Научи повече

Кашлица при деца – как да се справим?

Кашлицата е един от най-често срещаните здравословни проблеми при малчуганите на всяка възраст и през всички сезони. Причините за появата й са различни – вирусни инфекции, алергии, рефлукс и др. Как да помогнем на детето страдащо от мъчителна и упорита кашлица? Тук ще откриете полезни и практични съвети за разпознаване и справяне с кашлицата при децата

Научи повече

Какво да правим, когато детето ни има конюнктивит?

Детето ви често търка очите си и изпитва силен дискомфорт от сърбеж и болка… Забелязвате ли червенина? Изтича ли гноен секрет от окото? Всички тези симптоми са характерни за синдрома на червеното око, известен още като конюнктивит. Причините за появата му са различни. Как най-бързо да се справим с конюнктивита? Ще откриете отговорите тук.

Научи повече