ПАНИК АТАКА – Част 3.
Кои са най-честите страхове и как да ги преодолеем?

1. Страх от самия страх

Силният страх ви подтиква към желанието да го контролирате или да избягате от него. Отбягването на ситуациите и местата предизвикващи страх обаче подсилва страха още повече в дългосрочна перспектива. Борбата ви за контрол над страха също го подхранва. Представете си страха като изплашено дете. Когато го игнорирате и прогоните в далечен ъгъл това ще изплаши детето още повече вместо да се успокои. Отбягването на детето също не би заличило проблема. То ще търси внимание и помощ. За да се успокои детето има нужда от безусловно приемане и разбиране, от прегръдка и толерантност. Приемането и разбирането на страха го намалява и го превръща в спокойствие и сила. Неусетно ще преодолеете навика да се страхувате и ще придобиете увереност.

2. Страх от телесните симптоми

Физическите симптоми, които може да изпитате по време на паник атака (сърцебиене, задух, схващане на ръцете и/или краката) предизвикват много дълбок страх. Осъзнайте, тези симптоми ще преминат! Те са предизвикани само от пристъпа на паника! Постарайте се да се успокоите и ще се справите по-бързо със страха.

Изтръпването, замайването, подкосяването на краката, чувството за деперсонализация и дереализация са телесни симптоми предизвикани от хипервентилацията, която често се проявява по време на паник атака. В тези моменти, практикувайте дълбоко дишане с корем. То спомага за отшумяване на телесните симптоми, защото балансира нивата на въглероден диоксид и кислород в кръвта. Правилното дишане и осъзнаването, че симптомите са безопасни ще ви помогне за справянето с паник атаката.

За да се освободите от страха завинаги е най-важно да промените отношението си към него! Приемете и обикнете симптомите, за да промените преживяването от негативно към неутрално и дори приятно. Позитивното отношение намалява силата и продължителността на симптомите.

3. Страх от загуба на контрол и мнението на хората

Преживяването на пристъп на паника е част от реалността. Проявяването му е нормална част от живота. Не е нужно да криете съществуването на това състояние, а тъкмо обратното. Колкото по-добре се научите да приемате и да обичате страха предизвикващ паническата криза, толкова по-добре ще съумеете да овладявате пристъпите. Увереността да говорите за паник атаките бързо ще неутрализира страха от чуждото мнение. Когато споделяте ще срещате както подкрепа, така и критика. Увереността и вярата в себе си ще ви помогне да приемате спокойно критиката.

По време на паник атака усещате още по-силно желание за контрол върху страха. Стремежът за контрол обаче подсилва страха и създава напрежение. Във вас се натрупва напрежение, което може да промени характера ви към по-раздразнителен и напрегнат.

Всички хора имат мнение и отношение. Ако се опитвате да се съобразявате прекалено много с мнението на околните ще се заключите в социален затвор. Самият страх ще ви вкара в рамка, а мнението на хората ще ви заключат в тази рамка. Помнете, че паник атаките са част от живота, която също трябва да обичате и приемате. Колкото по-силен и уверен сте, толкова повече ще уважавате себе си и околните ще ви уважават такъв какъвто сте.

4. Страх от полудяване

В своята същност страхът от полудяване е страх от загуба на контрол и отхвърляне от околните. Страхът от излагане пред други хора и негативното им мнение предизвиква силна социална тревожност. В стремежа да се справите с този страх се стараете да нагаждате поведението си към чужди социални и поведенчески модели. Желанието и усилието ви за налагане на тези модели подсилва симптомите на паническата атака.

Разберете, няма нито един известен случай на психотизиране при хората изпитващи пристъп на паника! Страхът ви от полудяване е ирационален и безобиден, предизвикан от собствените ви мисли и вярвания!

Мислите си, че сте ненормални?!? Ще ви подаря още една мисъл. Да, НОРМАЛНИ СТЕ! Ако разумът/ мозъкът ви го МОЖЕ това означава, че е НОРМАЛНО. ВСИЧКО, КОЕТО ИЗПИТВАТЕ Е НОРМАЛНО. То е част от вашето тяло, от човешката ви същност!

Преодоляването на страха от полудяване става с когнитивна поведенческа работа върху намаляване на социалната тревожност. Вашата себеоценка се повишава, а влиянието от мнението на хората губи сила. Приемането и обикването на страха ще ви отпуснат и и ще ви помогнат за преодоляване на паник атаката.

5. Страх от дереализация и деперсонализация

Този вид страх е много сходен със страха от полудяване. Човек има усещането, че губи пълна връзка с реалността и се „дави“ в това преживяване.

Деперсонализация – усещане, че съзнанието ти (личността ти) е извън тялото и ти се наблюдаваш отстрани.

Дереализацията – реалността около теб е като сън – нереална, мъглява, плаваща, далечна.

Възможно е да изпитвате и двете състояния едновременно.

Реалността, която познаваме е съвкупност от средностатистическите реалности на хората. Тя е лично преживяване и за всеки човек обективната реалност може да бъде различна.

В трансперсоналната психология и източната философия деперсонализацията и дереализацията са ефективни инструменти за достигане на по-широка реалност и преживяване на различни състояния на съзнанието.

Дереализацията и деперсонализацията могат да ви донесат блаженство и ползи. Различни изследователи, като медитатори, йоги и мистици приемат тези състояния с охота и любопитство. Те ги приемат като възможност за обогатяване на възприятията си. Деперсонализацията и дереализацията могат да бъдат нарочно предизвикани чрез дишане и медитация от изследователите, които ги развиват и усилват. От друга страна важно е да не се губи връзката със средностатистическата реалност.

Справянето с тези видове страх отново се случва чрез приемане, обикване и промяна на отношението ви. В много случаи страховете предизвикват симптоми, като хипервентилация причинена от повърхностното гръдно дишане. Успокояването и нормализирането на дишането ви ще намали симптомите на паник атака. Дишайте бавно и дълбоко, с корем.

6. Страх от смъртта

Представете си, че висите на клон на дърво над бездна. Полагате всичките си усилия и енергия да държите здраво клона, за да не паднете. Мисълта, че ще паднете и загинете се прокрадва в съзнанието ви. Обзема ви усещането, че всеки момент ще изгубите контрол, ще изпуснете клона и всичко ще свърши. Вкопчвате се в контрола с още по-силен захват. Сега променете перспективата и погледнете себе си отстрани. Виждате ли напрежението и паниката в очите от битката за живот при опита да задържите контрола? Ако погледнете надолу ще видите, че земята всъщност е на няколко сантиметра от стъпалата ви.

7..Страх, че „никой не ме разбира и не знае какво става с мен!“

Да, истина е, никой не знае с точност какво изпитваш. Хората не са длъжни да разбират какво преживяваш. Също така, криенето на паник атаките само подсилва страха. Промени отношението си към паник атаката и я приеми като инструмент за собствената ти стабилност и емоционално израстване.

Източници:

 1. Психотерапия и самопомощ при паническо разстройство
  Author: Orlin Baev
 2. What You Fear The Most Cannot Happen
  Author: Thomas A. Richards, Ph.D., Psychologist
 3. 11 Ways to Stop a Panic Attack
  Medically Reviewed by Timothy J. Legg, PhD, CRNP on May 11, 2017 — Written by Ana Gotter
 4. How to Stop Panic Attacks
  Reviewed by: Tapan Abrol, M.D.
 5. 15 Ways You Can Help Someone With Anxiety Disorder
  Author: Jim Folk, Marilyn Folk, BScN
Статията има информативен характер и не замества консултацията със специалист!

ПАНИК АТАКА – Част 1. Симптоми, лечение и как да се справим с пристъпа.

Тук ще откриете полезна информация какво представлява паник атаката, кои са най-честите симптоми и какви техники можете да използвате за да преодолеете това състояние!

Научи повече

ПАНИК АТАКА – Част 2. Как да помогнем на някой, който получава пристъп на паника?

Паническото разстройство е трудно за разбиране от хората, които никога не са го изпитвали. Често, пациентите преминаващи през панически кризи изглеждат нормално на пръв поглед, но в съзнанието им бушуват битки, които само хората, които са ги изпитвали могат да разберат.
В тази статия ще откриете практични съвети как да помогнете на всеки, който преживява пристъп на паника. Техниките описани тук ще ви помогна да дадете сили и увереност на човека да излезе по-лесно от това състояние.

Научи повече