Шарка Варицела

Шарката варицела е толкова разпространено заболяване сред децата, че повечето от нас са го преболедували в ранна детска възраст. Шарката е вирусна обривна инфекция, затова симптомите й не бива да се подценяват и не трябва да се прибягва до самолечение.

Какво представлява шарката Варицела?

Причинителят на шарката варицела е т.нар. Варицела Зостер Вирус (VZV). Известна е и с имената лещенка и едра шарка поради специфичния обрив, който предизвиква. Появява се обрив по цялото тяло и главата под формата на малки мехурчета (везикули), които са пълни с течност. Пъпките предизвикват силен сърбеж по кожата.

Заболяването протича по два начина:

1) Вирусът предизвиква първична инфекция, която протича под формата на шарка варицела.

2) След преболедуването от заболяването вирусът остава в латентно състояние в организма на човек. При неблагоприятни фактори, като стрес, хормонален дисбаланс, отслабена имунна система вирусът може да предизвика вторична инфекция. Заболяването се нарича херпес зостер. То може да се отключи при възрастни преболедували варицела.

Как се заразяваме с Варицела?

Варицелата е силно заразно вирусно заболяване. Как се случва заразяването?

 • Въздушно-капков път – при кашляне, говорене, кихане и т.н. от организма на заразеното с варицела дете или възрастен се отделят миниатюрни капчици съдържащи вирус. Ако те бъдат вдишани или попаднат в очите на здрав индивид, който не е преболедувал варицела в миналото, вероятността да се зарази е голяма. Близкият контакт с болни от варицела хора носи голям риск от заразяване.
 • Директен кожен контакт – по кожата на болното от варицела дете или възрастен често има течност от пукнати мехурчета (везикули), характерни за варицелата. Те съдържат голямо количество от вируса. С допирът до кожата вирусът лесно може да попадне в организма на здравия човек чрез пръстите и да предизвика заразяване.
 • Индиректен контакт – чрез допир до предмети и среда, замърсени с течност от везикули.
 • Контакт с индивид болен от Херпес Зостер – течността от везикулите при Херпес Зостър може да предизвика заразяване с варицела при хора, които не са имунизирани или не са преболедували това заболяване.

Инкубационният период на шарка Варицела

Инкубационният период на шарка варицела е от 10 до 21 дни (в някои случаи 23 дни). Най-често заболяването се проявява около две седмици след първоначалния контакт с вируса.

Кога се появява обривът на шарка при детето? Обикновено това са случва 1-2 дни (не повече от 5) след заразяването. Около 5-6 дни след появата на обрива варицелата преминава в стадий на крусти (завяхващи пъпки с корички).

Симптоми на шарка Варицела

Варицелата е вирусно заболяване. Затова в началото шарката е възможно (но не е задължително) да се прояви със симптоми наподобяващи грип. Например:

 • Главоболие
 • Отпадналост и усещане за слабост
 • Повишена температура – от 38 до 39,5 градуса по Целзий
 • Болки в корема, повръщане, разстройство
 • Намален апетит

Първоначалните симптоми са по-характерни при възрастни, заразени с шарка. Най-често те се изявяват до 48 часа след като вирусът попадне в кръвта.

Следващият етап от развитие на заболяването е появата на обрив от 1 до 3 дни след появата на първоначалните симптоми. Именно ситните пъпки са типичния признак за варицелата. Те са малки по размер и силно сърбящи. Еволюцията им преминава по следния начин:

 1. Поява на малки червени макули (петна) с размер на лещено зърно.
 2. В рамките на няколко часа макулите еволюират в папули – релефни макули
 3. През следващите 24 часа папулите се изпълват с прозрачна течност и преминават в малки мехурчета (везикули). На вид те са с кръгла форма със зачервена граница.
 4. След около 12 часа прозрачната течност в мехурчетата потъмнява до белезникав цвят. В този етап обривът се нарича пустули.
 5. След около 6 дни (от 2 до 12) пустулите започват да се пукат и се формират корички (крусти). Крустите постепенно сами се излющват от кожата. В някои случаи под пъпките остават вдлъбнати белези.

Запомнете!!! Разчесването на обривите при варицела силно увеличава риска от вторичното им инфектиране и появата на белези.

Кога може да очаквате пълно излекуване на детето?

Варицелата преминава около 16 дни след заразяването (от 7 до 34 дни). Възможно е след този период все още да се забелязват кафеникави петна по кожата. Не се притеснявайте, те обикновено преминава след около 3 до 6 месеца.

Възможно ли е варицелата да протича без обриви?

Да, макар и рядко.

Къде се появява обрива?

Варицелният обрив първо се появява по главата – лицето и окосмената част. Пъпките бързо се разпростират по цялото тяло. Обривът постепенно обхваща и крайниците, където гъстотата на пъпките е по-малка. В редки случаи варицелата протича и с обриви по стъпалата и дланите.

По време на боледуването очаквайте няколко пикови момента – обикновено между 1- 3, които протичат в рамките на 3 до 5 дни. При всеки тласък се появяват нови пъпки. Често този период е съпроводен с висока температура. При болните се срещат както новопоявили се пъпки, така и завяхващи обриви. Това е характерен белег за шарката варицела.

Кога да потърсим незабавно лекарска помощ?

Инфекцията причинена от вируса на варицелата може да предизвика усложнения в организма на боледуващия. Потърсете незабавно лекарска помощ в случай, че се появи един или повече от следните симптоми:

 • Силно главоболие
 • Повишена температура в продължение на повече от 2 дни
 • Покачване на температурата над 38,8 градуса по Целзий
 • Сънливост или трудно събуждане от сън
 • Повръщане и дезориентация
 • Възпалени участъци по кожата със силно зачервяване и висока температура или изтичане на гной
 • Проблем със зрението
 • Изтръпване или схващане на крайниците или различни части на тялото

Бременност и Варицела

Мит или истина е схващането, че заразяването с варицела носи риск за плода при бременност? Отговорът е, че зависи от времето на заболяване на майката и прогресът на бременността.

 • Ако майката се зарази с шарка варицела през първия триместър на бременността, рискът за увреждане на плота е около 2%. При възникване на проблем, в плода се развива конгенитален синдром. Той се проявява с увреждания като атрофия на зрителния нерв, недоразвити крайници, микроцефалия, цикатрикси по кожата, микроцефалия, хеморагично-некротични петна и др.
 • При заразяване на майката във втория и третия триместър на бременността, заболяването носи риск от развитие на херпес зостер при бебето. Варицелата не предизвиква други вродени увреждания при тези случаи.
 • При заразяване на майката в последния месец от бременността 1/3 от новородените се заразяват с шарка. В тези случаи заболяването протича леко при бебето, благодарение на предпазния ефект на антителата получени от организма на майката. В тези случаи е критично майката да кърми новороденото дете, за да придаде чрез кърмата антитела, които да помогнат на бебето по-бързо да се справи с вируса.
 • Важно е да помните, че при заразяване на майката в периода от 5 дни до 2 дни след раждането рискът от заразяване на новороденото е много голям. Заболяването протича тежко, защото организмът на майката все още не е образувал антитела.

Бебетата до 12 месечна възраст често се заразяват с шарка от по-големи деца и прекарват заболяването леко.

Новородените бебета, чиито майки са преболедували варицела по време на бременността имат имунитет в продължение на около 4-5 месеца благодарение на получените пасивни антитела.

Превенция – как да се предпазим от заразяване с шарка?

Съществува ли ваксина срещу варицела? Да, но все още не се прилага в България. Нарича се Варилрикс (Varilrix) и Варивакс (Varivax) и ефективно се прилага в САЩ, Азия и част от Европейските страни. Освен с ваксини, можете да се предпазвате от заразяване по следните начини:

 • Дезинфекция на всички предмети, дрехи и повърхности, по които може да е попаднала течност от мехурчетата на шарката
 • Изолация на болния – децата трябва да си останат вкъщи и да не се събират с други деца до около 10 дни след първите симптоми на заболяването.
 • Ограничаване на близки контакти с членове на семейството, които не са преболедували варицела

Бременни жени и хора със слаба имунни система трябва да напълно да избягват контакт със заразноболни с варицела.

Усложнения

В повечето случаи заболяването с шарка преминава без усложнения. При бременни жени, възрастни хора, новородени бебета и хора с отслабена имунна система може да възникнат проблеми, предизвикани от варицелата, като:

 • Инфекция на белите дробове (пневмония)
 • Бактериална инфекция на кожата
 • Усложнения с бременността, включително предаване на заболяването на нероденото бебе

Лечение на шарка Варицела при деца

Лечението на варицела при деца има за цел облекчаване на симптомите.

 1. При наличие на висока температура можете да приложите антипиретици (лекарство за понижаване на температурата), като Панадол.
 2. Медикаменти и мазила за успокояване на сърбежа – в днешно време има много охлаждащи гелове, които се прилагат върху пъпките. Целта им е да намалят дискомфорта и да засилят процеса на оздравяване на пъпката.
 3. При наличие на сърбеж, можете да приложите противоалергично лекарство – например сироп на Ериус. Това е изпитан метод за успокояване на дискомфорта от обрива.
 4. Избягвайте прегряването, защото колкото повече се поти детето, толкова повече се засилва сърбежа от обрива!
 5. Мит е, че човек не трябва да се къпе докато боледува от шарка! Напротив, хладният душ значително облекчава сърбежа. Важно уточнение!!! Никога не използвайте измиващи продукти и не търкайте зоните с пъпки!!! За да подсушите кожата приложете “потупващи” движения.
Запомнете, никога не давайте аспирин на деца, дори при висока температура!
Аспиринът носи риск от поява на заболяването синдром на Рей. То може да доведе до увреждане на черния дроб на детето и дори до смърт.

Лечение на шарка Варицела при възрастни

Лечението на варицела при възрастни има основно за цел облекчаване на симптомите.

 1. При наличие на висока температура приложите антипиретици (лекарство за понижаване на температурата), като парацетамол.
 2. Мазила за успокояване на сърбежа – в днешно време има много охлаждащи гелове, които се прилагат върху пъпките. Целта им е да намалят дискомфорта и да засилят процеса на оздравяване на пъпката. Ментоловият спирт краткотрайно успокоява сърбежа. Нанася се върху пъпките с памук и „потупващи“ движения. Никога не разтривайте проблемната зона!
 3. Противоалергични лекарства – например таблетки на Ериус. Това е изпитан метод за успокояване на сърбежа от обрива. Необходимо е да приемате медикамента поне 2 последователни дни, за да усетите благоприятното действие!
 4. Антивирусни препарати като таблетки Ацикловир– прилагат се само след консултация с компетентен лекар. Предписва се при тежки случаи на Варицела. Медикамента потиска размножаването на вируса и предотвратява появата на нови пъпки.
 5. Прилагане на антибиотичен прах при разранена и/или инфектирана пъпка. Медикаментът се прилага, когато неволно сте разчесали пъпките. Проблемният участък се третира пъпка по пъпка, като се поръсва малко количество от антибиотичната пудра.
 6. Избягвайте прегряването, защото колкото повече се потите, толкова повече се засилва сърбежа от обрива!
 7. Мит е, че човек не трябва да се къпе докато боледува от шарка! Напротив, хладният душ значително облекчава сърбежа. Важно уточнение!!! Никога не използвайте измиващи продукти и не търкайте зоните с пъпки!!! За да подсушите кожата приложете “потупващи” движения.

Какъв е рискът за получаване на белези от шарковият обрив?

Запомнете! Рискът от появата на белези се увеличава многократно, когато пъпките се пипат или чешат!
Положете усилия да не чешете пъпките, въпреки жестокия сърбеж. За да успокоите сърбежа и да намалите желанието за разчесване третирайте пъпките с охлаждащи гелове и противоалергични лекарства като ЕРИУС.

За съжаление около 18% от преболедувалите варицела получават трайни следи от пъпките. В естетичната медицина днес вече се предлагат редица решения за третиране на белезите. Например:

 • Пилинг с концентрирана трихлороцетна киселина
 • Гелове против белези, като Контратубекс

Винаги се консултирайте с дерматолог преди да предприемете лечение. Именно специалистите ще ви препоръчат кога е най-подходящото време за започване на различните терапии.

Източници:

 1. Chickenpox/Varicella Vaccination
  By Centers for Disease Control and Prevention
 2. Chickenpox (Varicella)
  Medical Author: Sandra Gonzalez Gompf, MD & Medical Editor: William C. Shiel Jr., MD, FACP, FACR
 3. Chicken pox during pregnancy
  Reviewed by the BabyCenter Medical Advisory Board; Last updated: January 2017
 4. Chicken Pox And Pregnancy
  By American Pregnancy Association
 5. Chickenpox (Varicella) – Home Treatment
  By Web MD
 6. Treatments for chickenpox
  By National Health Center
 7. Chickenpox
  By Health Line
 8. Chickenpox
  By National Health Center
 9. About Chickenpox
  By Kids Health
 10. Chickenpox
  Updated by: Neil K. Kaneshiro, MD, MHA, Clinical Assistant Professor of Pediatrics, University of Washington School of Medicine, Seattle, WA. Also reviewed by David Zieve, MD, MHA, Isla Ogilvie, PhD, and the A.D.A.M. Editorial team.
 11. Jones N. Pharmac confirms chickenpox vaccine for all kids (Web Page). New Zealand Herald (28 July 2016). Auckland: NZME Publishing
  Ltd. http://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=11683060 [Accessed: 27/07/16]
 12. KidsHealth (2014). Chickenpox (Web Page). Auckland: Paediatric Society of New Zealand and Starship Foundation.
  www.kidshealth.org.nz/chickenpox [Accessed: 27/07/16]
 13. Mayo Clinic (2016). Chickenpox (Web Page). Rochester: Mayo Foundation for Medical Education and Research.
  http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/home/ovc-20191271 [Accessed: 27/07/16]
 14. Ministry of Health (2014). Varicella (chickenpox). Immunisation Handbook 2014 (2nd Edition). Wellington: Ministry of Health.
  http://www.health.govt.nz/publication/immunisation-handbook-2014-2nd-edn [Accessed: 28/07/16]
 15. DermNet NZ (2016). Chickenpox (varicella) [Web Page]. Hamilton: DermNet New Zealand Trust. www.dermnet.org.nz/viral/varicella.html
  [Accessed: 27/07/16]
Статията има информативен характер и не замества консултацията със специалист!
Как да реагираме при висока температура на дете?

Високата температура при детето предизвиква силно притеснение и тревога в родителите, особено когато възникне неочаквано.Нужно ли е веднага да потърсим лекарска помощ? Кога е най-добре да изчакаме организмът на детето сам да се пребори с високата температура?
Тук ще откриете ценни съвети, с които по-лесно ще се справите с проблема.

Научи повече

Кашлица при деца – как да се справим?

Кашлицата е един от най-често срещаните здравословни проблеми при малчуганите на всяка възраст и през всички сезони. Причините за появата й са различни – вирусни инфекции, алергии, рефлукс и др.

Как да помогнем на детето страдащо от мъчителна и упорита кашлица? Тук ще откриете полезни и практични съвети за разпознаване и справяне с кашлицата при децата

Научи повече

Какво да правим, когато детето ни има конюнктивит?

Детето ви често търка очите си и изпитва силен дискомфорт от сърбеж и болка… Забелязвате ли червенина? Изтича ли гноен секрет от окото? Всички тези симптоми са характерни за синдрома на червеното око, известен още като конюнктивит. Причините за появата му са различни.
Как най-бързо да се справим с конюнктивита? Ще откриете отговорите тук.

Научи повече