Част 2: Терапии и методи за лечение на заекването

Лечението на заекването при детето се избира индивидуално, спрямо причините, които го предизвикват и развитието на детето. В по-голяма част от случаите на заекване не се налага лечение и то отминава за няколко месеца.

1. Лечение на невротично заекване

Невротично заекване често се отключва от ситуации на внезапен стрес за детето, като:

 • психологическа травма,
 • проблеми в семейството,
 • насилие,
 • тормоз в детската градина или училището,
 • поява на нов член в семейството,
 • смяна на жилището,
 • и др.

В тези случаи най-ефективното лечение се провежда с детски терапевт (психолог).

На първо място, детският терапевт помага да се идентифицира причината, която е довела до заекването. След това се работи с детето за преодоляване на проблема. В повечето случаи, родителите са пряко ангажирани, по време на терапията.

Ако е налице психологическа травма, терапиите трябва да започнат при появата на първите симтоми на заекване, без значение от възрастта на детето. Колкото по-бързо се адресира проблема, толкова по-ефективно и успешно ще бъде лечението му.

2. Как да помогнем на детето да се справи бързо със заекването?

 • Не прекъсвайте детето докато говори. Бъдете търпеливи и изчакайте докато то се изкаже напълно. Не показвайте раздразненост или тревожност. Можете да го помолите, след като детето се изкаже, отново да повтори казаното, но след като си поеме дълбоко въздух.
 • Старайте се да не правите забележки на детето, които ще го накарат да си мисли, че има някакъв проблем. Избягвайте изрази, като „помисли преди да говориш“, „поеми глътка въздух“, „говори ясно“ и др.
 • Не коментирайте заекването на детето в негово присъствие дори и то да не участва в разговора. Опитайте се да не показвате тревога и притеснение за този проблем.
 • Не прикривайте проблема пред детето, но бъдете внимателни как ще обсъждате заекването с него. Специалистите съветват задължително да поговорите с детето за заекването му. Обяснете му спокойно и уверено, че това е малък проблем и Вие ще му помогнете да се справи с него. Увереността, че проблема има решение и стабилността, която давате на детето ще бъдат от голяма помощ в терапиите.
 • Напрегнатото бързо говорене на родителите се отразява негативно върху заекването. Предупредете всички членове на семейството да се постараят да разговарят по-спокойно по между си и с детето.
 • Когато общувате с детето го гледайте право в очите и го насърчавайте. Не завършвайте думите и изреченията му когато се опитва да говори. Ако усетите, че силно се притеснява при изказа, само тогава може да му помогнете. Постарайте се да не откланяте поглед от детето докато говори, за да не усети досада у вас.
 • Намалете стресовите ситуации за детето, особено в семейството. Споровете, скандалите и т.н. се отразяват неблагоприятно върху детето и може да задълбочат заекването.
 • Наблюдавайте как се развива заекването и кога се проявява най-често. В някои случаи детето пее без да заеква. Окуражавайте го да пее и го запишете в хор. Ако забележите, че четенето на глас увеличава заекването при детето не го карайте да го прави, а вие му разказвайте истории и приказки, бавно и спокойно.
 • Намалете броя на въпроси към детето. Нека то само преценя кога да ви разказва.
 • Говорете на детето за случващото се около вас – описвайте какво виждате в момента.
 • Използвайте любимите приказки, стихчета и песнички на детето, за да му създадете усещане за познатост и сигурност.

3. Спокойна обстановка в семейството

Сигурността в семейството и спокойната обстановка са важен фактор за справяне със заекването при детето. Помнете, че напрежението, скандалите и виковете са травмиращи за детето и може да провокират заекване. Бъдете търпеливи, когато общувате помежду си и с детето и винаги се отнасяйте с него справедливо.

4. Спорт

Окуражете детето да практикува спорт, който харесва. Особено полезни са индивидуалните спортове, при които няма много викане и емоции, като шах, плуване и др.

5. Постоянство в ежедневието на детето

Дневният режим на детето трябва да осигурява пълноценен сън, диета и време за игра. Постарайте се да не променяте често програмата в ежедневието, за да осигурите усещане за стабилност в малчугана.

6. Науката в помощ на заекването

Постиженията в науката и технологиите с успех се прилагат за лечение на заекването. Чрез нова компютърна програма се постигат много добри резултати в справянето с този проблем. Детето изрича пред микрофон дадени думи, а компютърната програма коригира изказа и го връща в слушалките на малчугана със собствения му глас. По този начин плавно се постига подобряване на работата на речевите центрове и заекването намалява.

Компютърната програма се използва за визуална корекция на говоренето. На екрана се визуализират предимствата и недостатъците на изказа и посредством микрофон и слушалки се постига стабилизиране на речевото произношение.

Този тип терапия се провежда както със специалист така и самостоятелно вкъщи.

Източници:

 1. If You Think Your Child Is Stuttering
  By Stuttering Foundation of America
 2. Stammering in preschool children - how parents can help
  By British Stammering Association
 3. How can I tell if my child has a stuttering problem?
  By Patricia McAleer-Hamaguchi pediatric speech-language pathologist
 4. Stuttering
  By American Speech-Language-Hearing Association
 5. Stuttering in Children
  By Berry, Judith, PhD, APRN & Holloway, Beth, RN, M.Ed.
 6. A GUIDE FOR PARENTS OF CHILDREN WHO STUTTER
  By MNSU
 7. Stuttering
  By WebMD
Статията има информативен характер и не замества консултацията със специалист!
Част 1: Заекване при деца

Кога неправилното изговаряне на думите и заекването могат да се превърнат в проблем за пълноценното развитие на детето?

Научи повече

Как да реагираме при висока температура на дете?

Високата температура при детето предизвиква силно притеснение и тревога в родителите, особено когато възникне неочаквано.Нужно ли е веднага да потърсим лекарска помощ? Кога е най-добре да изчакаме организмът на детето сам да се пребори с високата температура? Тук ще откриете ценни съвети, с които по-лесно ще се справите с проблема.

Научи повече

Кашлица при деца – как да се справим?

Кашлицата е един от най-често срещаните здравословни проблеми при малчуганите на всяка възраст и през всички сезони. Причините за появата й са различни – вирусни инфекции, алергии, рефлукс и др. Как да помогнем на детето страдащо от мъчителна и упорита кашлица? Тук ще откриете полезни и практични съвети за разпознаване и справяне с кашлицата при децата

Научи повече

Какво да правим, когато детето ни има конюнктивит?

Детето ви често търка очите си и изпитва силен дискомфорт от сърбеж и болка… Забелязвате ли червенина? Изтича ли гноен секрет от окото? Всички тези симптоми са характерни за синдрома на червеното око, известен още като конюнктивит. Причините за появата му са различни. Как най-бързо да се справим с конюнктивита? Ще откриете отговорите тук.

Научи повече