Част 4: Как да се храните при ендометриоза?

Няма установена диета, която да пази от ендометриоза и да стопява срастванията, но внимателният подбор на храните, които консумирате, може да ви спести неразположения, усложняване и бурно развитие на болестта, както и облекчаване на състоянието ви след оперативна намеса.

Важното е да изчистите менюто си от храните които:

Внасят в организма естрогени или стимулират производството им,

 Източник са на токсини и излишни калории.

Необходимо е да подберете такива храни:

Помагат на организма ви да противостои на разрастването на ендометриалната тъкан,

Почистват“ естрогените,

Намаляват възпаленията,

Облекчават симптомите,

Които укрепват общото ви здраве.

Добрите храни

Препоръчителни в случая са растителните храни. Значителна част от тях намаляват секрецията на естрогена или поне не го стимулират като богатите на мазнини животински продукти. Включете в менюто си пълнозърнести, бобови, ленено семе.

Добре е да хапвате черен дроб и други продукти, с високо съдържание на витамините от В-комплекс. Опитайте се да си осигурите месо без тлъстини от животни, отглеждани без хормони и стимуланти.

Риба
Рибата (с по-високо съдържание на мазнини) е препоръчителна поради есенциалните мастни киселини, които съдържа. Те се намират още в ядките и някои семена (ленени, тиквени).

Елда
Въпреки че е популярна като зърнена храна, тя е от семейство Лападови. 14% от състава й се падат на белтъчините, а те съдържат осем есенциални (незаменими) аминокиселини. Зрънцата й са източник на важните витамини от В комплекс. Те са доставчик също на витамини А и РР, магнезий, йод, калций, фосфор, цинк и бор, лимонена и ябълчена киселина.
Сред активните растителни вещества в нея е кверцетинът – силен антиоксидант, който пази клетките от мутации и израждане. Отсъствието на глутен прави елдата перфектна за всяка здравословна диета.
С подобен състав и свойства е и киноата от семейство Лободови.

Червена леща
Лещата е от семейство Бобови. Червената има високо белтъчно съдържание – 24%. Съдържа калий и много от витамините В. С консумацията й си набавяте още селен, желязо, фосфор, калций, магнезий, манган, мед, много фибри. При това е с нисък гликемичен индекс.

Храни, богати на биофлавоноиди
Това са фитохимикали, които се изучават сравнително отскоро, но се оказва, че са едни от основните съставки, на които се дължат невероятните свойства на плодовете и зеленчуците, на лука и чесъна, на подправките и лековитите билки. Точно те са основните ко-фактори, които правят естествените витамини А, С, Е толкова по-ефективни от синтетичните.
Биофлавоноидите са изключително мощни антиоксиданти. Пазят организма от увреждащото действие на свободните радикали и клетките от израждане и мутации. Смята се, че са свързани с интоксикиращите процеси в тялото и по-конкретно с изхвърляне на тежките метали.

Кафяв ориз
Кафявият ориз съдържа много фибри, селен и манган. Подобрява общото състояние на организма и на репродуктивната система в частност.

Зеленият чай
Зеленият чай е мощен антиоксидант. Той е богат на флавоноиди и специфични катехини.

Риба при лечение на ендометриоза
Риба от биологично чисто производство
Елда при лечение на ендометриоза
Елда
Пълнозърнести продукти при лечение на ендометриоза
Пълнозърнести храни
Зелен чай при лечение на ендометриоза
Зелен чай
Червена леща при лечение на ендометриоза
Червена леща
Бобови храни при лечение на ендометриоза
Бобови продукти

Храни, които е важно да спрете да консумирате, когато се борите с ендометриоза

На първо място – откажете се от тези храни, които са богати на наситени мастни киселини. Освен общите вреди, които нанасят на здравето, те стимулират производството на половите хормони и в частност – на естрогените. Това означава диета без червено и без тлъсто месо. Заместете ги с пилешко и риба. Ако не можете да се откажете от млечните изделия, поне силно ги намалете или се задоволете с обезмаслени.

Животинските продукти са вредни за страдащите от ендометриоза не само заради мазнините, а и поради начина, по който се отглеждат животните – с много антибиотици и хормони, които естествено преминават в месото и млякото. От тази гледна точка – не приемайте храни, известни с високото си съдържание на фитоестрогени или хормоноподобни вещества (соя, детелина).

Изхвърлете от менюто си рафинираните продукти бяло брашно, захар и производните от тях. Всяко здравословно хранене изключва силно преработените храни, полуфабрикатите, всички пакетирани продукти с много трансмазнини (хидрогенирани растителни мазнини) и изкуствени добавки в тях. Противопоказни са ви пърженото, алкохолът, кафето и кофеиновите напитки.

Ендометриозата е упорита и често рецидивира, но много жени успяват да се справят с нея. И не само си връщат нормалния живот, но забременяват и стават майки на здрави деца.

Източници:

 1. Nutrition
  Endometriosis New Zeland
 2. Endometriosis
  Nutrition Resources
 3. Endometriosis – Diet and Nutrition
  Diet changes can help reduce the symptoms of endometriosis
 4. 10 Deadly Foods for Endometriosis That You Eat Everyday
  Fight your infertility
 5. Essentials of an Endometriosis Diet
  Medically Reviewed by Lindsey Marcellin, MD, MPH
Статията има информативен характер и не замества консултацията със специалист!
Част 1: Ендометриоза. Какво представлява заболяването?

В тази секция ще научите възможните причини, рискови фактори, симптоми и стадии на ендометриозата.

Научи повече

Част 2: Диагностика

Тази стратия отговаря на въпроса как се диагностицира ендометриозата. Ще разгледаме основните методи за диагностика на това заболяване (Ехография и Лапароскопия), както и кога трябва да се оперират шоколадовите кисти според съвременната медицина.

Научи повече

Част 3: Лечение на ендометриоза

В тази статия ще разгледаме различните методи за лечение на ендометриозата. Какво представлява лапароскопията? В кои случаи да се насочим към коремна операция и кога към лапароскопска хирургия? Какви са различните видове медикаментозно лечение при ендометриоза?

Научи повече