ПАНИК АТАКА – Част 2.
Как да помогнем на някой, който получава пристъп на паника?

Паническото разстройство е трудно за разбиране от хората, които никога не са го изпитвали. Често, пациентите преминаващи през панически кризи изглеждат нормално на пръв поглед, но в съзнанието им бушуват битки, които само хората, които са ги изпитвали могат да разберат.

Паническото разстройство не е заболяване, с което човек може да се справи изведнъж, защото то се причинява от дадено поведение. Преодоляването на паническото разстройство изисква помощ, подкрепа от околните и много работа. Не съществуват бързи начини за лечение на заболяването. Не е реалистично да се очаква, че човек мигновено ще се излекува от заболяването. Колкото по-добре се разбере този факт, толкова по-ефективно може да се помогне на страдащия от паник атаки, за да постигне дълготраен успех в лечението.

1. Не задавайте въпроса „Какво не е наред?“

Не питайте „Какво не е наред?“ човек, който преживява пристъп на паника. Въпроът „Защо се страхуваш/притесняваш?“ е също неуместен, защото той/тя най-вероятно също не знае конкретния отговор.

Не задавайте отворени въпроси, защото те могат да увеличат тревожността. Питайте само въпроси, с които може да се отговори с да или не. Отворените въпроси често изискват допълнителни обяснения, които могат да влошат тревожността в човека изпитващ паник атака.

2. Насърчете вашия приятел да изброи три обекта

Отвлечете вниманието на човека, който преживява пристъп на паника, като поискате от него да изброи три обекта или да назове три звука. Друга опция е се използва похвата за обратно броене от 100 до 1.

С тази техника мислите се отклоняват от усещането за безпомощност, което спомага за успокояване и осъзнаване на тялото и ума, че се намира в безопасност. Ефектът от разсейването на вниманието може да спомогне за моментално прекратяване на паник атаката или за постепенно отшумяване на симптомите й.

3. Говорете на страдащия от паник атака

Използвайте подкрепящи изрази, за да успокоите човека. Например, кажете му/й:

„Можеш да се справиш с това.“

„С теб съм. Разбирам какво се случва. Фалшива тревога е.“

„Гордея се с теб. Справяш се страхотно.“

„Фокусирай се върху дишането си. Мисли тук и сега.“

„Това, което усещаш в момента е плашещо, но не е опасност.“

„Не те плаши мястото, а мисълта.“

„Тялото ти дава сигнал да си готов за битка, но битка няма.“

Изричайте подкрепящите изрази с грижа и любов, за да помогнете на човека да се справи с кризата.

Важно е да покажете, че приемате чувствата на вашия близък, преминаващ през паник атака. В много случаи хората изпитващи силни пристъпи на тревожност се чувстват засрамени и унижени от факта, че получават паник атака на публично място. Напомнете им, че ги подкрепяте.

4. Разсейване чрез повтаряща се физическа активност

Отклонете мислите на човека, изпитващ паник атака като го накарате да повтаря лесна, но уморяваща физическа активност. Например, насърчете го многократно да си вдига ръцете над главата.

5. Опитайте да проведете увлекателен разговор

Ако помагате на приятел, който получава пристъп, най-вероятно знаете какъв разговор ще му привлече вниманието. Започнете леко, като споменете темата на разговор. Избягвайте продължителните разговори, за да не натоварвате съзнанието на човека. Постепенно насочете мислите на вашия приятел към тема различна от тревожните мисли на стах и безсилие.

6. Насърчете правилното дишане

Често по време на пристъп на паника дишането е затруднено. Правилното дишане се препоръчва от Националната здравна служба като ефективен метод за справяне с безпокойството.

Насочете вниманието на човека към това да вдишва дълбоко през носа и издишва бавно през устата – поема се дълбоко дъх в продължение на 5 секунди и се издишва за същото време. Напомнете на човека да диша правилно!

7. Дайте време на страдащия от панически пристъп да се успокои

Действайте според ситуацията. Ако паническия пристъп е причинен от нещо в околната среда (като тълпа от хора) отведете приятеля си на по-спокойно място. Ако паническия пристъп е произволен, помогнете на човека като останете с него и изчакате известно време докато се успокои (например 15 минути). В някои случаи човекът, изпитващ паническа атака предпочита да остане сам, за да преодолее ситуацията. Осигурете им достатъчно време и пространство, за да се справят.

8. Бъдете с тях

В повечето случаи паническата атака се влошава ако човек остане сам. Останете при него колкото е нужно.

9. Бъдете на разположение

Окуражете приятеля си, изпитващ паническа криза да ви се довери и да сподели каквото иска без да се страхува, че ще го съдите. Уверете го, че отношението ви към него няма да се промени, защото страда от паническо разстройство. Бъдете подкрепящи. Покажете му, че може да разчита на вас. Това ще повлияе позитивно възстановяването му.

10. Бъдете търпеливи

Повторението е типично за тревожното разстройство. Страховете и темите, предизвикващи тревожност се повтарят отново и отново. Дори и да разбирате източника на проблема при човека, страдащ от паническа атака, най-вероятно той не го разбира. Пресъздаването на същите проблеми се случва, защото той вече е установил тревожност към тях. В такива моменти изслушвайте търпеливо и бъдете подкрепящи. С течение на времето продължаващото затвърждаване може да бъде полезно за преодоляване на страховете. Бъдете търпеливи.

Източници:

 1. Helping Someone During a Panic Attack – Topic Overview
  By WebMD Medical Reference from Healthwise
 2. How to Handle Someone Else’s Anxiety or Panic Attacks
  Author: George Tinari in medium.com 
 3. The Most Effective Ways to Help Someone During a Panic Attack
  Author: The Spire Wellness Team
 4. 11 Ways to Stop a Panic Attack
  Medically Reviewed by Timothy J. Legg, PhD, CRNP on May 11, 2017 — Written by Ana Gotter
 5. How to Stop Panic Attacks
  Reviewed by: Tapan Abrol, M.D.
 6. 4 Simple Steps to End a Panic Attack
  Author: Pati McDermott, CHT
 7. 15 Ways You Can Help Someone With Anxiety Disorder
  Author: Jim Folk, Marilyn Folk, BScN
Статията има информативен характер и не замества консултацията със специалист!

ПАНИК АТАКА – симптоми, лечение и как да се справим с пристъпа. Част 1.

Тук ще откриете полезна информация какво представлява паник атаката, кои са най-честите симптоми и какви техники можете да използвате за да преодолеете това състояние!

Научи повече

ПАНИК АТАКА – Кои са най-честите страхове и как да ги преодолеем? Част 3.

Най-страшното усещане по време на паническа атака е самият страх. Съществуват различни видове страх. В тази стрития се разглежда въпроса, от какво най-често хората се страхуват и как да преодолеят това състояние.

Научи повече