Какво да правим когато малкото дете повръща?

Какво представлява повръщането? Казано с няколко думи, повръщането е защитен механизъм на организма. Чрез него тялото изхвърля натрупани токсини, за да предотврати абсорбирането им в организма.

Повръщането се среща по-често при децата отколкото при възрастните. Причината затова е в невръстния организъм на детето, който все още не е напълно развит. Процесите протичащи в тялото на децата са по-динамични отколкото в зрелия организъм. Това е основната причина за честотата на повръщане при малките.

Този защитен механизъм се проявява при много различни заболявания и състояние при децата. Сред по-сериозните случаи, които понякога протичат с повръщане са: менингит, тежки възпаления на средното ухо, преплитане на червата, инфекции, апендицит и др.

Този симптом се среща и при непоносимост към храни, вирусни и бактериални инфекции. В някои случаи се предизвиква и от функционални състояния при малките.

В случай на повръщане запазете спокойствие. Наблюдавайте детето и при нужда потърсете лекарска помощ. Опишете на лекаря предисторията и развитието на проблема при детето, за да улесните поставянето на най-точната диагноза и лечение.

1. Защо детето повръща?

Шест често-срещани причини за повръщане при децата.

 1. Хранително натравяне – проявява се когато в храната на детето са попаднали вредни бактерии. Заболяването не е свързано буквално с отрова.
 2. Стомашни вируси – причинителите на повръщане често са различни стомашни вируси, с които детето може да се зарази от средата или по въздушно-капков път от друго дете или възрастен.
 3. Преплитане на червата – това заболяване рядко протича с повръщане. Задължително се лекува оперативно.
 4. Чревни заболявания – бактериални и вирусни инфекции, които могат да предизвикат повръщане. Те обикновено са лесни за лекуване.
 5. Тежка кашлица – упоритата силна кашлица може да причини повръщане при децата. Причината е в раздразване на дихателните пътища и гърлото, които предизвикват рефлекс на давене. В тези случаи се търси облекчаване не на проблема с повръщане, а на кашлицата.
 6. Инфекции на пикочните пътища – уроинфекциите понякога предизвикват повръщане при децата. Сред симптомите, за които трябва да наблюдавате мъничето са: болка при уриниране, висока температура в продължение на няколко дни, неприятна миризма на урината и др.

2. Как да открием какво предизвиква повръщането?

Откриването на конкретния причинител на повръщането при детето не е лесна задача, защото начинът на проявяване на симптомите е подобен.

Бъдете много наблюдателни за признаците изброени по-долу. С тях ще можете да различите 4те основни причини за проявяване на повръщане при малките. Характерно за тези заболявания е обилно повръщане на всеки 5 до 30 минути през първите 1 до 12 часа от началото на болестта.

1. Хранително натравяне – причинител на заболяването са патогенни бактерии попаднали в организма на детето чрез развалена храна (месо, майонеза, салатен сос, яйца и др). Първите симптоми за хранително натравяне обикновено се проявяват от 2 до 12 часа след изяждането на храната. При това заболяване детето често няма висока температура дори и да не се чувства добре.

Повръщането се проявява в рамките на няколко часа след хранене, например пикник, хранене в ресторант и др. Сред симптомите на натравяне, които не винаги се проявяват са разстройство и болки в стомаха.

В повечето случаи повръщането продължава не повече от 12 часа. Ако детето повръща по-дълго или се появят други симптоми, съпътстващи признаците за натравяне най-добре е да потърсите друга причина за заболяването.

2. Стомашни вируси – симптоми на това заболяване са: висока температура, повръщане, което започва внезапно и болки в стомаха. Често заразяването със стомашни вируси предизвиква и разстройство. Продължителността на този тип заболяване е между 12 часа и 3 дни. Не може да се диагностицира с фекален или кръвен тест.

3. Преплитане на червата – това заболяване изисква спешна медицинска помощ. Възниква в следствие на преплитане на червата, което ги прави непроходими. Най-характерният симптом за това заболяване са СИЛНИ коремни болки.

При наличието на слаби или умерени болки обикновено се изключва преплитането на червата като вероятна диагноза. Наблюдавайте детето за:

1) Повръщане на тамнозелена темност (жлъчка), по-тъмна от зеленикава слуз.
2) Силни внезапни коремни болки
3) Обилно повръщане на фонтан (не винаги)
4) Детето не може да се изхожда
5) Агонизираща болка – на пристъпи или постоянна
6) Кожата на детето е бледа и изпотена
7) Състоянието на детето не се подобрява с времето

3. Първа помощ. Как да действате когато детето повръща?

Запазете спокойствие. Помогнете на детето да застане в изправено положение с наклонена глава надолу. Докато детето повръща не бива да е в легнало положение, защото има риск да вдиша течност от повърната материя, която да попадне в белите дробове и да предизвика усложнения.

Свържете се с вашия педиатър!

Етапи на развитие на заболяването

Помнете, че в повечето случаи повръщането не е опасно. Ако се притеснявате от риск от обезводняване на детето, имайте предвид, че то настъпва след около 12 часа на силно повръщане.

Етап 1 – детето повръща обилно на всеки 5 до 30 минути

Най-доброто, което можете да направите за детето на този етап е т.нар. тотална почивка на стомаха. Не давайте на малкото никакви течности или храни. Рискът да ги повърне на този етап е много голям. Затова изчакайте да премине най-интензивната част от повръщането и ако поиска да пие постепенно му давайте течности на малки глътки.

Етап 2 – детето повръща на по-големи интервали от време на 1-2 часа

Започнете да давате на детето течност на малки глътки на всеки 5-10 минути. Полезните видове течности при това заболяване са:
1) Кърма – за кърмачетата
2) Замразена близалка, съдържаща електролитен разтвор
3) Течност с електролитен разтвор (например Рехидрин). Тя съдържа балансирано съотношение на сол, електролити и захар за подкрепяне на организма.

Какви напитки Не трябва да давате на детето при повръщане?
Не позволявайте детето да приема сокове съдържащи големи количества захар, като сок от круша, ябълка и вишна.

Етап 3 – когато детето повръща около 2-4 пъти в денонощието или изобщо не повръща

На този етап може постепенно да захранвате детето с храни, като:

1) Домашно приготвен бульон (без бульони от типа на Маги и т.н.), препечени филийки, солети, кракери
2) Продължете храненето на бебето с формулата, с която е свикнало. За начало давайте половин от обичайната доза формула и допълнете с електролитна течност.
3) Течности по същия начин както на Етап 2.

Понякога детето започва отново да повръща след хранене. Не се тревожете. Обикновено това е признак, че стомахът му все още не може да приема твърда храна. Върнете се към по-ранните етапи докато повръщането се успокои.

Какви медикаменти може да давате на детето?

Свещички, съдържащи парацетамол – препоръчват се ако детето има температура, а поради повръщането не може да задържи в стомаха си лекарства приети орално

Медикаменти против повръщане – в аптеките се предлагат свещички против повръщане (за деца над 2г.). Прилагат се само ако е абсолютно необходимо. Спомагат за подтискане на повръщането при малките.

Не изпадайте в паника при следните признаци

 • Температура – проявяването на повишена температура съпътстваща повръщането е нормален признак за заболяването
 • Повторение на повръщането след период на затишие – в някои случаи повръщането при детето спира за 1-2 дни и след това започва отново. Наблюдавайте признаците и действайте според препоръчаните етапи за действие.
 • Продължително повръщане – заболяването може да протича в рамките на няколко дни. Ако детето не показва признаци на силно обезводняване, не се притеснявайте.
 • Леко обезводняване – повръщането предизвиква леко обезводняване, което е напълно нормално по време на боледуването.
 • Кръв в повърната материя – не се стряскайте ако забележите следи от кръв в повърната материя. Най-честата причина за това са наранявания на гърлото и лигавицата.

Потърсете лекарска помощ при някой от следните симптоми:

 • Признаци на умерено до тежко обезводняване
 • Продължително интензивно повръщанe – в случаите, в които първия етап от заболяването продължава повече от:
  • 8 часа при бебета на възраст под 1 година
  • 12 часа при деца на възраст от 1 до 3 години
  • 16 часа при деца на възраст над 4 години
 • Голямо количество кръв в повърната материя – това усложнение от повръщане се случва сравнително рядко. Причината най-често е в кървене от раничките по лигавицата и гърлото. В тези случаи заведете детето в спешно отделение.
 • Менингит – в редки случаи повръщането може да е съпътстващ симптом на менингит. Ако детето изпитва силно главоболие, има висока температура и усеща схващане в задната част на врата трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.
 • Бъбречна инфекция – повръщането не е типичен симптом за бъбречни инфекции, но понякога се проявява като съпътстващ симптом. Наблюдавайте детето за висока температура, неприятна миризма на урината, парене при пишкане. Потърсете лекар ако се проявят тези симптоми.

4. Признаци за обезводняване

Следете внимателно за появата на признаци на обезводняване при детето!

При леко обезводняване:

 • Устните на детето са леко сухи
 • Пишка сравнително рядко
 • Контактно е, но не е толкова активно колкото обикновено

При умерено обезводняване:

 • Детето е контактно, но е отпаднало и не играе
 • Устните са сухи и напукани, а вътрешността на устната кухина изглежда леко суха
 • Пишка на половина от обикновено и урината е концентрирана, с тъмен цвят като ябълков сок
 • Очите му изглеждат влажни, но няма сълзи, когато плаче

При тежко обезводняване

 • Признаци за летаргия – детето е неактивно и отпуснато, почти не реагира на докосване и говорене
 • Не пишка в продължение на дълъг период – 12-18 часа
 • Устните на детето са сухи и напукани. Устната кухина е суха, без слюнка и лепкава
 • Кожата на детето е бледа
 • Пулсът е ускорен
 • Няма сълзи когато плаче, а очите изглеждат по-хлътнали от обикновено
 • Детето е раздразнително

5. Съвети за рехидратиране: Деца и подрастващи (Възраст над 1г.)

Един от най-големите проблеми при повръщане е обезводняването. Как да предпазите детето от загуба на течности в тялото?

Давайте на детето чисти течности, като вода, чай, бульони. Не се препоръчва детето да консумира мляко и млечни продукти докато се овладее повръщането. Течностите трябва да се приемат на малки дози на всеки 15 минути. В зависимост от възрастта на детето може да му давате от 2 чаени лъжици течност (около 10мл) до 2 супени лъжици (30мл) наведнъж.

Изборът от чисти течности, които ще помогнат за рехидратация на организма на детето е много голям. Например:

 • Глътки чиста вода или кубчета лед
 • Течности с електролити. Децата харесват овкусените течности. Ако не разполагате с такива може сами да приготвите такива. Добавете половин чаена лъжица плодов сок, например лимон в неовкусена електролитна течност.
 • Замразени ледени близалки с електролитна течност
 • Домашно приготвен зеленчуков бульон – готовите бульони силно дразнят чувствителния детски стомах.

Още важни съвети:

 • Ако детето отново започне да повръща, започнете рехидратацията отново с по-малки количества течност. Избягвайте плодови сокове, защото понякога влошават състоянието на детето.
 • Захранването с твърди храни може да започне след 8 часа без повръщане. Не насилвайте детето да се храни ако не иска. Захранването трябва да се случва постепенно с храни, като кракери, препечени филийки, картофено пюре и леки супи.
 • Завръщането към обичайната диета на детето се препоръчва след около 24 часа, в които малкото не е повръщало.

6. Лечение на повръщане при малко дете

1) Изберете Правилната диета

В лечението на повръщането винаги се обръща много голямо внимание на диетата на детето, независимо каква е причината за заболяването. Важно е малкото да приема щадящи храни, които не дразнят стомаха.

Рехидратацията на организма на детето също има ключово значение за бързото му възстановяване. Препоръчва се приема на течности на често, на малки глътки.

 • Вода (минерална)
 • Лимонов сок – облекчава повръщането особено ако се дава с мед или захар
 • Билкови чайове – използва се чай от джоджен, нар, дренки, дива къпина и др.
 • Газирани напитки – прилагат се при деца над 3 годишно възраст. Ползата от газираните напитки се получава от свързването на въглеродният оксид с водородния йон. Резултатът е образуване на бикарбонатен ан-йон. Той противодейства на метаболитната алкалоза в стомаха.

Хранете детето с щадящи храни под формата на каши, защото те не затормозяват стомаха и червата. Този тип хранителен режим спомага и за облекчаване на разстройство, което често съпътства повръщането.

 • Препечени филийки, солети, бисквити, сухари
 • Супи – от картофи, ориз, моркови. Не добавяйте други подправки в супите освен малко сол и олио.
 • Печени ябълки без добавена захар
 • Попари приготвени със сухари и обезсолено сирене
 • Сварен постен ориз

2) Подсилване на организма с електролитни течности

Обездводнавянето при повръщане води до загуба на електролити в организма, предимно хлор и натрий. Най-бързото им възстановяване се постига с прием на подходящи течности.

 • Домашно приготвени зеленчукови бульони
 • Серум глюкоза
 • Оризова вода – използва се при лечението и на разстройство. Действа благоприятно на стомаха. Безвредна е, което я прави подходяща и при лечение на малки деца и бременни жени. Сварете ориз в съд с вода в съотношение 1:4. Прецедете водата. Давайте по малко количество на детето от течността.

3) Лекарства

Никога не прибягвайте до самолечение на детето с лекарства. Потърсете съвет от специалист, който ще ви препоръча как да действате в зависимост от причината за повръщане при детето.

Медикаментите, които лекарите често изписват имат различно действие спрямо заболяването – например, за облекчаване на спазмите в стомаха, за намаляване на гадене, медикаменти за рехидратация и други.

Препарати, които са популярни в България:

 • Вомитусхил – хомеопатичен медикамент. Продава се без рецепта в аптеките. Препаратът е под формата на капки, които се приемат орално. Дозата и честотата на прием се определя от състоянието на детето. Най-често се препоръчва 3 пъти по 10 капки. При по-сериозни случаи честотата се увеличава на всеки 15 мин.
 • Смекта – има успокояващо действие върху стомаха. Облекчава болките и спазмите в стомаха и червата. Препоръчва се при лечение както на повръщане, така и на диария. Приема се до 6 пъти на 24 часа за възрастни. За децата дозата е 2-4 сашета в зависимост от възрастта и състоянието на детето. Тъй като Смекта не се променя химически в организма на детето, препаратът се прилага и при лечение на кърмачета и бременни жени.
 • Натриев цитрат – препаратът спомага за облекчаване на гадене и повръщане. Действа успокояващо на лигавицата на стомаха и успокоява рефлекса за повръщане. Спомага за прочистване на стомаха.
 • Хидратин алфа – лекарството спомага за възстановяване на електролитния баланс на организма при заболявания като диария, повръщане и други състояния, предизвикащи загуба на течности. Препоръчва се за деца, подрастващи и възрастни. 1 пликче от лекарството се разтваря в 200 мл. вода. Лечението на децата протича с до 5 сашета (всяко разтворено в 200 мл. вода), които се приемат в рамките на 24 часа.

4) Венозни вливания на детето – Кога се налага лечението на детето да се проведе с поставяне на система?

Повръщането води до бързо дехидратиране при малчуганите, защото съотношението на течности в клетките и извънклетъчната среда в организма на децата е различно от това на зрелите организми.

В повечето случаи обезводняването се възстановява с прием на течности. Ако след 10-12 часа повръщането не е овладяно и детето страда от силна дехидратация могат да се направят венозни вливания.

Статията има информативен характер и не замества консултацията със специалист!

Кашлица при децата

Кашлицата е един от най-често срещаните здравословни проблеми при малчуганите на всяка възраст и през всички сезони. Причините за появата й са различни – вирусни инфекции, алергии, рефлукс и др.
Как да помогнем на детето страдащо от мъчителна и упорита кашлица? Тук ще откриете полезни и практични съвети за разпознаване и справяне с кашлицата при децата

Научи повече

Как да реагираме при висока температура на дете?

Високата температура при детето предизвиква силно притеснение и тревога в родителите, особено когато възникне неочаквано.Нужно ли е веднага да потърсим лекарска помощ? Кога е най-добре да изчакаме организмът на детето сам да се пребори с високата температура?
Тук ще откриете ценни съвети, с които по-лесно ще се справите с проблема.

Научи повече