Как да реагираме при висока температура на дете?

Високата температура при детето предизвиква силно притеснение и тревога в родителите, особено когато възникне неочаквано. Симптомите за повишена температура са различни и могат да включват:

Кожата на детето е по-топла от обикновено
Обилно изпотяване
Зачервяване на лицето и други.

Нужно ли е веднага да потърсим лекарска помощ? Кога е най-добре да изчакаме организмът на детето сам да се пребори с високата температура?
Тук ще откриете ценни съвети, с които по-лесно ще се справите с проблема.

1. Какви са причините за високата температурата?

Съществуват много причини за възникване на висока температура в детето – от никнене на зъби до вирусни инфекции и други.

 • Вирусните инфекции най-често предизвикват заболявания при децата, протичащи с повишаване на телесната температура, понякога над 38,5 градуса. Вирусните заболявания не се лекуват с антибиотици, без значение от типа вирус – ентеровируси, респираторни и др. При нормалното протичане на заболяването, организмът се преборва с инфекцията в рамките на няколко дни.
 • Бактериалните инфекции – заболяванията, предизвикани от различни типове бактерии също често протичат с висока телесна температура при детето. В нередки случаи, този тип инфекции, като пневмонии и др. се появяват след усложнение от първичните вирусни инфекции. Бактериалните инфекции се лекуват с приемането на подходящи антибиотици.
 • Реакции от имунизации, прегряване, никнене на зъби – повишаването на температурата при детето може да бъде предизвикана от външни фактори, като горещо време или временни фактори, като период на никнене на зъби или страничен ефект след имунизация. В повечето случаи повишената температура не надвишава 38,5 градуса и преминава бързо без лечение.

2. Коя температура е висока?

Забелязвате първите симптоми за покачване на температурата при детето и притеснението ви подтиква към търсене на незабавно решение… Много от нас прибягват до даване на лекарства на детето или прилагане на похвати от народната медицина за сваляне на телесната температура дори когато е леко завишена.

От полза ли е да се лекува завишената, но не висока температура? Не избързвайте с даването на лекарства на детето, когато температурата е под 38,4 градуса (не е висока). Запомнете, повишената телесна температура помага на организма да се бори с инфекцията.

 • Нормална телесна температура между 36 и 37,4 градуса по Целзий
 • Леко завишена телесна температура между 37,3 до 38,3 градуса по Целзий
 • Повишена телесна температура между 38,4 и 39,7 градуса по Целзий
 • Висока телесна температура над 39,8 градуса по Целзий

Запазете спокойствие, леко завишената температура при детето не е повод за силна тревога. Потърсете лекарска помощ при повишена телесна температура и в случаите, в които детето поддържа 38 градуса по Целзий в продължение на повече от 2 дни!

3. Как да измеря температурата на детето?

При първи съмнения за повишена температура при детето допрете устни до челото му, за да усетите топлината. Ако ви се струва, че телесната температура е по-висока от обикновено, използвайте някои от следните методи за измерване:

 • Термометър, за прилагане подмишница – това е един от най-широко използваните видове термометри, с който точно се измерва температурата на детето. Поставете го внимателно подмишницата на детето и го задръжте за около 3 минути. Този метод е труден за прилагане при много активни или плачещи деца, които трудно се задържат в покой за измерване на температурата.
 • Анален термометър – прилага се предимно за измерване на температурата при новородени и бебета. Обособената част от термометъра внимателно се вкарва в ануса на детето до около 2см и се задържа около 3 минути.
 • Термометър за измерване на телесната температура в ухото – това е един от най-бързите методи измерване на температура. Недостатък на този метод е по-голямата неточност в сравнение с другите видове термометри. Не рядко, температурата измерена в едното ухо е различна от тази измерена в другото.
 • Дигитални термометри – те са бързи и точни методи за измерване на температурата. Предлагат се различни типове, като орални, обикновени за подмишницата, безконтактни, анални и други. В някои случаи точността им може да варира, подобно на термометрите за измерване на температурата в ухото.

4. Кога е нужна спешна медицинска помощ?

Потърсете незабавна спешна лекарска помощ в случаите, когато:

 • Детето с повишена температура плаче с часове и не може да се успокои
 • Детето е безжизнено и не реагира адекватно, когато му говорите
 • Детето има телесна температура над 39,4 градуса – запомнете, че до 3-та година организмът на детето изгражда имунитет срещу най-често срещаните инфекции, като бронхит, ангина и др. Децата често повишават температура при първа среща с тези инфекции.
 • В случай на гърч – имайте готовност да прилагате сърдечен масаж и изкуствено дишане докато дойде лекарят.
 • Бебето има температура над 38 градуса – важно е да помним,че при новородени и кърмачета до 2 месеца завишена температура над 38 градуса се счита за признак за сериозно заболяване, като инфекция и др. Потърсете лекарска помощ при симптоми за завишена температура при бебето.

5. Как да се справя с високата температура?

При температура на детето над 38 градуса се посъветвайте с вашия педиатър и следвайте съветите му/й!

Съществуват различни методи за сваляне на температурата, които можете бързо да приложите вкъщи.

1. Приложете компреси с хладка водаОбтривайте тялото и главата на детето с кърпи, потопени в хладка вода (29-32 градуса). Не използвайте студена или гореща вода, защото рязката разлика в температурата може да предизвика шок.

2. Дайте на детето лекарство за понижаване на температурата – медикаменти, като нурофен, парацетамол и аналгин могат да се дават на деца само спрямо указаната дозировка в описанието на лекарството и след консултация с лекар. Запомнете, никога не давайте аспирин на деца на възраст под 16 години.

3. Важно е детето да приема много течности – окуражавайте детето да пие много вода и други течности, като билкови чайове, бульони и други. В народната медицина са познати лечебните свойства на чайовете от брезова кора, липа, малинови листа и сироп и други.

4. Използвайте пластмасови бутилки с вода предварително изстудени в хладилник – поставете ги внимателно в сгъвките на тялото на детето, например подмишниците, задколенните сгъвки, слабините и шията.

5. Не прилагайте практиката за обвиване на детето в мокър чаршаф. Рязката разлика между телесната температура на детето и ниската температура на плата може да предизвикат шок в невръстния организъм.

6. Използвайте ефективния метод за сваляне на високата температура с обливане на детето с топла (не гореща) вода. Потопете детето във ваничка с топла вода и постепенно доливайте в малки количества студена вода откъм крачетата. По този начин температурата на водата постепенно ще стане хладка и ще спомогне за свалянето на телесната температура. Със същия ефект може да прилагате и обливане с душ на детето.

7. Прилагайте мокри компреси на прасците на детето. Обвийте крачетата на детето в областта на прасците от глезена до коляното с чиста мокра хавлиена кърпа. Оставете мокрия компрес в продължение на 30 минути. Не завивайте крачетата на детето с одеало.

8. Не използвайте практиката за обтриване с алкохол. Макар и спиртът и алкохолът да са ефективен метод за бързо сваляне на температурата, трябва да не забравяте, че абсорбирането им в детския организъм може силно да навреди.

9. Не давайте храна на детето насила, ако не иска да се храни

10. Проверявайте регулярно температурата на детето през цялото денонощие

11. Проветрявайте стаята, но не създавайте течение

12. Избягвайте да увивате и завивате детето в твърде много одеала и дрехи, за да го предпазите от допълнително прегряване.

Важно е да имате предвид следното:

 • Очакваният ефект от терапията за сваляне на температурата се появява около 45мин. До 1 час след първите процедури или прием на лекарство.
 • Най-ефективно действащите лекарства са свещичките и разтворите
 • В повечето случаи, едно и също лекарство не бива да се приема повече от 3-4 пъти за 24 часа

Следете за признаци за дехидратация при детето:

 • Когато детето няма сълзи
 • Хлътнали очи при детето
 • Когато детето има суха уста
 • Когато бебето се напишква по-рядко от обикновено
Потърсете незабавно съвет от лекар ако забележите симптоми за дехидратация!
Статията има информативен характер и не замества консултацията със специалист!

Кашлица при децата

Кашлицата е един от най-често срещаните здравословни проблеми при малчуганите на всяка възраст и през всички сезони. Причините за появата й са различни – вирусни инфекции, алергии, рефлукс и др.
Как да помогнем на детето страдащо от мъчителна и упорита кашлица? Тук ще откриете полезни и практични съвети за разпознаване и справяне с кашлицата при децата

Научи повече

Kонюнктивит при деца

Детето ви често търка очите си и изпитва силен дискомфорт от сърбеж и болка… Забелязвате ли червенина? Изтича ли гноен секрет от окото? Всички тези симптоми са характерни за синдрома на червеното око, известен още като конюнктивит. Причините за появата му са различни.
Как най-бързо да се справим с конюнктивита? Ще откриете отговорите тук.

Научи повече