Част 3: Как се лекува ендометриозата?

Добрата новина е, че има много методи за лечение на ендометриозата. Лошата новина е, че според редица лекари няма “пълно излекуване” от тази болест. Или казано с други думи, ендометриозата може да се появи отново, след като в резултат на терапията симптомите и оплакванията са изчезнали за известно време. Затова, ако искате да държите ендометриозата под контрол, трябва да се доверите на вашия лекар и да се подготвите за продължителен процес на лечение.

Борбата с ендометриозата включва хирургично лечение, медикаментозно лечение и комбинация от първите два вида (започва се с операция, после идва ред на лекарствената терапия). Ето накратко основните характеристики на различните начини за лечение на ендометриоза.

I. Хирургично лечение

Хирургично лечение при ендометриоза

Целта е да се изгорят с ток или лазер огнищата на ендометриоза (ендометриоми) и да се премахнат срастванията. Това е възможно да се направи по време на класическа отворена коремна операция (лапаротомия) или чрез лапароскопия (безкръвна хирургия). Важно е да знаете, че шоколадовите кисти в яйчниците могат да бъдат премахнати единствено чрез операция. В повечето случаи се оперират само кисти, по-големи от 4 см.

Отворена коремна операция или лапароскопска хирургия – какво определя решението?
Към класическа коремна операция се пристъпва, когато е налице напреднал процес с голямо засягане на органите в малкия таз, или когато болницата не разполага с необходимата апаратура и подготвени специалисти за лапароскопска хирургия.

Какво представлява лапароскопията?
Както подсказва названието (от старогръцки lapara – корем и scopeo – виждам), това е по-малко инвазивна операция, която позволява директен оглед на органите, разположени в малкия таз и коремната кухина. Използва се лапароскоп (инструмент, съчетаващ оптична система и осветително тяло), който се вкарва в тялото през малък отвор в областта на пъпа.
Може да се използва само с диагностична цел, но също и като хирургичен метод. Въвежда се в медицинската практика през втората половина на 20 век. Чрез лапароскопска хирургия могат да се извършват почти всички видове гинекологични операции. Особено подходящ метод е за оперативно лечение на пациентки с проблемно забременяване, защото позволява бързо възстановяване и дава възможност процедурите за забременяване да започнат скоро след операцията. Освен това рискът от сраствания, които често се получават при отворените коремни операции, при лапароскопията е минимален.

Как се извършва лапароскопията?
Извършва се под пълна ендотрахеална анестезия. През малки отвори (5 – 10 мм) в областта на пъпа се въвежда оптиката за оглед на малкия таз и коремната кухина, докато работните инструменти се разполагат в долната част на корема. За да може да се изпълни успешно процедурата, в перитонеалната кухина се вкарва газ (С02), който повдига коремната стена.
По време на интервенцията лекарят прави оглед на матката, маточните тръби и яйчниците, за да прецени степента на заболяването. Ако е необходимо, може да пристъпи към операция на всички органи в малкия таз (матка, яйчници, тръби). Цялата интервенция се следи на монитор, като има възможност за запис на електронен носител, който може да бъде предоставен на пациентката при нейно желание.

Кога се извършва диагностична лапароскопия?

 • При неизяснен стерилитет
 • За точно изследване за проходимостта на маточните тръби
 • За диагностика на ендометриоза, извънматочна бременност, сраствания, кисти, тумори, структурни аномалии.

Кога се извършва оперативна лапароскопия?

 • При заболявания на яйчниците – поликистоза, кисти
 • При заболявания на матката – вродени аномалии на матката, миоми от външната страна на матката
 • При заболявания на маточните тръби – ендометриоза, извънматочна бременност, тазово-възпалителна болест, сраствания
 • За отстраняване на матката или промяна на нейното положение.

Какви са предимствата на лапароскопията в сравнение с класическата коремна операция?

 1. Бързо възстановяване – пациентката може да се върне на работа след 5 – 7 дни
 2. Кратък болничен престой – от 1 до 3 дни
 3. Минимален оперативен травматизъм
 4. Минимална кръвозагуба
 5. По-малък риск от следоперативни инфекции и сраствания.

Какви са противопоказанията за извършване на лапароскопия?

 • При хеморагична диатеза (повишена склонност към кръвоизливи)
 • При механичен и паралитичен илеус (чревна непроходимост, парализа на червата)
 • При дифузен перитонит (възпаление на перитонеума)
 • При повишен анестезиологичен риск.

Какви са обичайните оплаквания след лапароскопска операция?

 • Болки в мускулите
 • Болки в областта на врата и рамото, предизвикани от вкарания газ в коремната кухина
 • Болка, причинена от инструментите, преминали през коремната стена
 • Болки или дразнене в областта на гърлото – в случаите, когато по време на общата анестезия е използвана обдишваща тръба (при ендотрахеална интубация)
 • Леко гадене, предизвикано от медикаментите или от хирургичната интервенция
 • Спазми, които напомнят менструалните
 • Течение, което прилича на менструално, с продължителност от 1 – 2 дни.

Хирургичното лечение на ендометриозата може да бъде консервативно или радикално. Говорим за консервативно лечение, когато се премахват ендометриозните огнища и се възстановява функцията на органите. Докато радикалното хирургично лечение означава, че се отстранява засегнатият от ендометриозата орган (матка, яйчници, тръби), защото пораженията са големи. За жени в репродуктивна възраст е особено важно при операция на шоколадови кисти да се запази колкото се може повече здрава тъкан на яйчника. По този начин се запазва и шансът да се отдели яйцеклетка, годна за оплождане.

II. Медикаментозно лечение

Лекарста и ендометриоза

Общата цел на медикаментозното лечение е да се понижи нивото на естрогените, което ще ограничи и развитието на ендометриозните огнища. Известно е, че естрадиолът (един от основните естрогенни хормони) отговаря за нарастването на ендометриума и подготвя маточната лигавица за имплантация. Същият механизъм действа при образуването на ендометриомите. Затова, ако искаме да премахнем ендометриозните огнища, трябва да спрем естрогените. Има четири групи лекарства с подобно действие.

1. Лекарства от групата на GnRH аналозите

Лекарствата от групата на GnRH аналозите блокират хипофизата. Спира отделянето на хормоните FSH и LH, което от своя страна води до спиране на отделянето на естрадиола. В резултат на това спира растежът на лигавицата и на ендометриомите, менструацията също изчезва. Основни представители на тази група са Decapeptyl® Ferring pharmaceutical и Dipherilin® IPSEN, Lucrin Depot®Abbott, Zoladex® Astra – Zeneca. Поставят се под формата на инжекции – мускулно, всеки месец или веднъж на три месеца. Лечението продължава между три и шест месеца. Обикновено терапията води до странични симптоми, които са типични за жени в менопауза – умора, отпадналост, горещи вълни, влагалищна сухота, липса на желание за секс. Появява се временна остеопороза. Симптомите изчезват, когато се прекрати лечението. Но тъй като възстановяването на костната тъкан отнема около година, не трябва да започвате нов курс на лечение, преди да са изминали две години от предишната терапия.

2. Лекарства от групата на прогестините

Лекарства от групата на прогестините имат действие, подобно на прогестерона, който намалява нивото на естрадиола в организма. По този начин се унищожават и ендометриозните огнища. Най-известен препарат от тази група е Depot Provera®Pharmacia – инжекции, които се поставят мускулно веднъж на три месеца. Лечението продължава шест месеца. По време на терапията менструацията спира, а в някои случаи дълго време след приключване на лечението няма редовен цикъл (до 6 месеца). По тази причина прогестините не се използват при жени с репродуктивни проблеми. Като странични симптоми могат да се появят различни оплаквания: покачване на теглото, подуване и задържане на течности, напрежение в гърдите, нерегулярно менструално кървене, депресия. Нежеланите ефекти изчезват след спиране на медикаментите.

3. Синтетичен препарат Danazol

Синтетичният препарат Danazol повишава мъжките хормони в женския организъм и намалява женските хормони (естрогените). Като резултат от това ендометриомите изчезват (при 80% от пациентките). Извън средите на американските специалисти, терапията с Danazol вече не е много популярна. Лечението е с продължителност от шест до девет месеца, медикаментът се приема под формата на таблетки. При голяма част от жените се получават нежелани ефекти: главоболие, променливо настроение, горещи вълни (в по-малка степен, отколкото при GnRH агонистите), окосмяване, мазна кожа и акне, покачване на теглото, подуване на гърдите, намаляване на размера на гърдите, промяна в либидото, удебеляване на гласа. Няколко месеца след спиране на терапията симптомите изчезват, с изключение на промяната в гласа. За разлика от първата група медикаменти, при Danazol не се наблюдава остеопороза. Лекарството не се прилага при жени с чернодробни, бъбречни и сърдечни заболявания.

4. Лекарства от групата на ароматазните инхибитори

Лекарствата от групата на ароматазните инхибитори блокират образуването на естрадиол. Това е най-новото лечение на ендометриоза, особено подходящо е за жени с проблемно забременяване. Най-известен представител от тази група е медикаментът Femara® Novartis – таблетки, които се приемат ежедневно. Терапията предизвиква нежелани странични ефекти, характерни и за GnRH аналозите, но в доста по-лека форма, а след спиране на лечението оплакванията изчезват. По-сериозен проблем представлява временното намаляване на костната плътност (остеопороза), но след време костната тъкан успява да се възстанови напълно.

Кое е подходящото лечение?
Кое е подходящото лечение, решава вашият лекуващ лекар, след като установи какви са основните проблеми, предизвикани от ендометриозата – проблемно забременяване, болка или неправилни кръвотечения.
При правилно избрана стратегия заболяването може да се държи под контрол и да не създава дискомфорт.

III. Бременност и ендометриоза

Ендометриоза и бременност

В борбата с ендометриозата има още една добра новина – заболяването има естествен враг и това е бременността. Ако успеете да забременеете, ендометриозата губи битката и е възможно дълги години след това да не създава проблеми. Така бременността може да се окаже успешна стратегия срещу ендометриомите.

Вашият лекар ще ви посъветва каква терапия е необходима, преди да предприемете опити за забременяване!

Източници:

 1. Endometriosis Treatment
  By Mayo Clinic
 2. Endometriosis – Treatment Overview
  WebMD Medical Reference from Healthwise
 3. What are the treatments for endometriosis?
  US Department of Health and Human Services | National Institutes of Health
 4. Stratton, P., & Berkley, K. J. (2011). Chronic pelvic pain and endometriosis: Translational evidence of the relationship and implications. Human Reproduction Update, 17(3), 327-346
 5. American College of Obstetricians and Gynecologists. (2010). Management of endometriosis (Practice Bulletin No. 114). Obstetrics & Gynecology, 116(1), 223-236.
 6. American College of Obstetricians and Gynecologists. (2008). Endometriosis. Washington, DC.
  Giudice, L. C. (2010). Endometriosis. New England Journal of Medicine, 362, 2389-2398
 7. Yeung, P. P., Jr., Shwayder, J., & Pasic, R. P. (2009). Laparoscopic management of endometriosis: Comprehensive review of best evidence. Journal of Minimally Invasive Gynecology, 16(3), 269-281
Статията има информативен характер и не замества консултацията със специалист!

Част 1: Ендометриоза. Какво представлява заболяването?

В тази секция ще научите възможните причини, рискови фактори, симптоми и стадии на ендометриозата.

Научи повече

Част 2: Диагностика на ендометриоза

Тази стратия отговаря на въпроса как се диагностицира ендометриозата. Ще разгледаме основните методи за диагностика на това заболяване (Ехография и Лапароскопия), както и кога трябва да се оперират шоколадовите кисти според съвременната медицина.

Научи повече

Част 4: Правилно хранене при ендометриоза

Научите как да се храните правилно при ендометриоза.
Внимателният подбор на храни, които консумирате, може да ви спести общи неразположения, усложняване и бурно развитие на ендометриозата! Също така, правилното хранене облекчава състочнието ви и след оперативна намеса.

Научи повече