Как да помогнем на бебето са спи добре през нощта, когато е болно?

Много често сънят на бебето през нощта е накъсан и неспокоен, когато е болно. Дневните дремки са кратки, а детето се събужда тревожно и с плач. Тази структура на съня не позволява на болното дете да получи пълноценна почивка, а всички знаем, колко е важна почивката за по-бързото възстановяване на тялото.
Какво можем да направим, за да подобрим съня на бебето, когато е болно? В настоящата статия ще разгледаме именно този въпрос.

Как да подобрим съня на бебето, когато носът му е запушен?

При малките деца (под една гадинка) запушеният нос се явява сериозно предизвикателство пред спокойния сън. За да облекчите симптомите, приложете много лек и нежен масаж в областта на скулите и челото. Има най-различни продукти в аптечната мрежа, които помагат за освобождаването на носа от секрети. Най-често, лекарите предписват следната практика за почистване на носа:

 • Използвайте спрей за хигиена на носа с натурална морска вода
 • Почистете секретите в носа с аспиратор за нос
 • Сложете медикамент – според предписанието на вашия педиатър!

Най-важното е да направите тази процедура поне 30 минути преди сън! Така ще дадете достатъчно време на лигавицата на носа да се успокои и носа на детето да остане проходим, когато заспива.

Позиция на тялото по време на сън при запушен нос

За да облекчите запушения нос, поставете сгънато одеяло или малка, ниска възглавница под матрака на детското легло. По този начин ще повдигнете горната част на тялото на детето и тя ще се намира над нивото на неговите крака. Тази позиция на тялото по време на сън намалява количеството на секрети в носа.
Изключително важно е да НЕ поставяте предмети вътре в леглото на детето! Особено, ако то е на възраст под 2 години. Това повишава риска от СВДС и сериозно застрашава здравето на вашето дете!

Използвайте овлажнител за въздух

Когато детето е с хрема или възпалено гърло, овлажнителите за въздух облекчават симптомите и са добър помощник в борбата с респираторните вируси.

За да бъде въздуха чист в помещението и да не се образува плесен във овлажнителя, почиствайте уреда редовно:

 • Не използвайте застояла вода
 • Ежедневно почиствайте и подсушавайте вътрешните стени на съдовете на уреда, в които се съхранява водата
 • Следвайте инструкциите на производителя

Осигурете добра среда за сън

Важно е да се погрижите за стаята, в която спи вашето бебе.

 • Проверете влажността на въздуха. Задръжте я в препоръчителните норми, а при необходимост, използвайте овлажнител за въздух.
 • Проветрявайте стаята преди сън, погрижете се в нея да има достатъчно чист въздух.
 • Изберете подходяща температура на помещението за сън. Посъветвайте се с вашия педиатър, коя е най-подходящата температура на стаята по време на сън, когато детето ви е болно.

Отделете много време за почивка

Когато бебето е болно, не спазвайте обичайната рутина на сън и бодърстване през деня. Дайте възможност на детето да спи колкото желае. Можете да сте спокойни, че повечето дневен сън (в този период) няма да наруши нощния сън на детето. Напротив, тази допълнителна почивка ще му помогне да се възстанови по бързо от болестта. Като тук, има две условия:

 • Не позволявайте на последната дневна дрямка да се „слее“ с нощния сън, запазете интервала на бодърстване преди нощния сън.
 • Отделете допълнително време за рутината преди нощен сън, за да дадете възможност на детето да се отпусне и да се настрои за нощен сън.
Статията има информативен характер и не замества консултацията със специалист!

Кашлица при децата

Кашлицата е един от най-често срещаните здравословни проблеми при малчуганите на всяка възраст и през всички сезони. Причините за появата й са различни – вирусни инфекции, алергии, рефлукс и др.
Как да помогнем на детето страдащо от мъчителна и упорита кашлица? Тук ще откриете полезни и практични съвети за разпознаване и справяне с кашлицата при децата

Научи повече

Kонюнктивит при деца

Детето ви често търка очите си и изпитва силен дискомфорт от сърбеж и болка… Забелязвате ли червенина? Изтича ли гноен секрет от окото? Всички тези симптоми са характерни за синдрома на червеното око, известен още като конюнктивит. Причините за появата му са различни.
Как най-бързо да се справим с конюнктивита? Ще откриете отговорите тук.

Научи повече