Част 2: Народна медицина и алтернативно лечение при кашлица при деца

Народната медицина изобилства от рецепти и илачи за облекчаване на кашлицата при малките.

1. Компреси с мед

Върху гърдите на детето внимателно нанесете плътен слой мед. Продупчете листа хартия (вестник) на с вилица на няколко места и го поставете върху меда. Така направеният компрес трябва да престои 2-3 часа на гърдите на детето. Медът бързо попива в кожата и спомага за намаляване на кашлицата. Можете да приложите и вариант на този компрес, в който медът се поръсва със сода за хляб.

2. Инхалации

Инхалации при кашлица

Един от най-ефикасните методи за облекчаване на кашлицата и дишането при детето са инхалациите. Те втечняват секретите и спомагат за намаляване на спазмите в бронхите и болките в гърдите.

  • Инхалации със сода и сол – Смесете 1 ч.л. сол или сода бикарбонат с 1 чаша вода. Загрейте сместа. Покрийте главата на детето с чиста кърпа и го окуражете да диша дълбоко над разтвора в продължение на 1-3 минути. Правете инхалации на детето 1-2 пъти дневно.
  • Инхалации с етерични масла – действайте по същия начин както в 1), но пригответе различен разтвор – 5 капки от етерично масло в 1 чаша вода.
  • Инхалации със сребърна вода – Прилагайте този тип инхалация в продължение на 1 седмица. Най-добри резултати се постигат с използването на инхалатор (ултразвуков или компресорен). В него се поставя сместа със сребърни йони. Правете ежедневни процедури с продължителност около 10 минути.
  • Инхалации с физиологичен разтвор – Използвайте инхалатор, когато правите инхалации на бебета. Налейте в резервоара физиологичен разтвор от ампула (не от банка) около 2мл и поднесете инхалатора към лицето на бебето, за да вдишва от сместа в продължение на 6-7 минути.

3. Съвети от източна медицина

Дихателни упражнения при кашлицаа
  • В японската народна медицина се вярва, че синият цвят спомага за оздравяване на детето. Поставете различни декорации в синьо в стаята на малкото и го обличайте в сини дрехи.
  • Дихателни упражнения – сутрин и вечер окуражете детето бавно и дълбоко да вдишва през устата и да издишва поетия въздух на няколко пъти (подобно на присмиване на болестта – Ха, ха, ха. Най-добър ефект се постига с повторения по 16 пъти вдишване и издишване през устата и 16 пъти през носа.
Статията има информативен характер и не замества консултацията със специалист!
Част 1: Кашлица при децата

Кашлицата е един от най-често срещаните здравословни проблеми при малчуганите на всяка възраст и през всички сезони. Причините за появата й са различни – вирусни инфекции, алергии, рефлукс и др.
Как да помогнем на детето страдащо от мъчителна и упорита кашлица? Тук ще откриете полезни и практични съвети за разпознаване и справяне с кашлицата при децата

Научи повече

Kонюнктивит при деца

Детето ви често търка очите си и изпитва силен дискомфорт от сърбеж и болка… Забелязвате ли червенина? Изтича ли гноен секрет от окото? Всички тези симптоми са характерни за синдрома на червеното око, известен още като конюнктивит. Причините за появата му са различни.
Как най-бързо да се справим с конюнктивита? Ще откриете отговорите тук.

Научи повече

Висока температура при деца

Високата температура при детето предизвиква силно притеснение и тревога в родителите, особено когато възникне неочаквано.Нужно ли е веднага да потърсим лекарска помощ? Кога е най-добре да изчакаме организмът на детето сам да се пребори с високата температура?
Тук ще откриете ценни съвети, с които по-лесно ще се справите с проблема.

Научи повече