Част 1: Кашлица при деца – как да се справим?

Кашлицата е един от най-често срещаните здравословни проблеми при малчуганите на всяка възраст и през всички сезони. Причините за появата й са различни – вирусни инфекции, алергии, рефлукс и др.

Как да помогнем на детето страдащо от мъчителна и упорита кашлица?

1. Какво представлява кашлицата?

Нормално е появата на кашлица при детето да ни притесни, особено когато продължава няколко дни. Важно е да знаем, че кашлицата сама по себе си не е заболяване. Тя е симптом със защитен характер.

Кашлицата е защитен рефлекс на организма, с който белите дробове изхвърлят влагата и се изчистват от дразнещи частици попаднали в тях. Затова когато лекарите лекуват кашлицата те не се стремят да я подтиснат, а да я овладеят и облекчат. Лекува се заболяването, което я причинява.

2. Видове кашлица

Кашлицата е защитна реакция на организма от дразнене в белите дробове, но тя може да бъде различни видове в зависимост от конкретния причинител. Изпитвате ли трудност в разпознаването на типовете кашлица?

Наблюдавайте за следното, за да отговорите на всички въпроси на педиатъра при поставянето на точната диагноза:

 • Продължителност във времето – преди колко време е започнала кашлицата?
 • В коя част на денонощието детето има най-силни пристъпи на кашлица?
 • Детето страда ли от алергии?
 • Има ли попаднало чуждо тяло в бронха?
 • Установена ли е трета сливица при детето?
 • Бебето страда ли от рефлукс (връщане на храна от стомаха и попадането й в бронхите)
 • Има ли съпътстващи симптоми, като температура, отпадналост и др.?
Кашлицата бива два основни типа, които звучат и протичат различно – суха и влажна.

Суха кашлица

Често този тип кашлица се появява в началото на респираторни инфекции при детето. Тя е продължителна и мъчителна. В много случаи се съпътства от силно дразнене в гърлото и промени в гласа. Децата страдащи от този тип кашлица понякога се оплакват и от болка в гърдите.

Влажна кашлица

Кашлицата, при която се отделят храчки се нарича влажна. Тя се предизвиква от увеличеното количество секрет в дихателните пътища.

Важно е да помните, че съпътстващите симптоми на кашлицата са от голямо значение за избора на най-ефикасно лечение. Наблюдавайте детето за появата на хрема, обриви, температура, затруднено дишане и др. Например, когато кашлицата се появява предимно сутрин и нощем, най-честата причина е в секретите стичащи се по задната фарингална стена, предизвикани от хрема. В тези случаи лечението на детето ще се насочи към овладяване на възпалителните процеси в носа и околоносните синуси.

Други видове кашлица при децата:

Лаеща кашлица, Круп

Този тип кашлица е дълбока, придружена с характерно звучене подобно на лай. Това е един от най-разпространените типове кашлица сред бебета и деца под 3 годишна възраст, защото трахеите им са стеснени. Най-честия причинител на круп при бебетата са вирусните инфекции на дихателните пътища. При малките деца лаещата кашлица се появява почти винаги при заболяване от респираторни инфекции. Характерното звучене на круп се получава в следствие на оток около гласните връзки. Той затруднява движението на въздуха и предизвиква затруднено дишане и дрезгав глас.

Как да действате при съмнение за круп? Заведете детето на лекар! С правилното лечение инфекцията ще се овладее за няколко дни в домашни условия.

Магарешка кашлица, Коклюш

Децата страдащи от т.нар. магарешка кашлица получават серии от кашлечни пристъпи няколко пъти в денонощието. Изразяват се в непрекъснато кашляне на всеки 20-30 секунди. В усилието си да диша между пристъпите детето издава характерен звук. От коклюш най-често страдат най-малките – засяга дори бебета. Помнете, че магарешката кашлица води до недостиг на кислород при детето и може да доведе до усложнения. Добрата новина е, че в днешно време случаите на коклюш са все по-редки, благодарение на ефикасната ваксина ДТК (дифтерия, тетанус и коклюш) за предпазване от заболяването.

При съмнение за появата на коклюш незабавно потърсете лекарска помощ!

Кашлица с повръщане

Кашлицата често задейства рефлексът за повръщане при децата. Именно затова не се притеснявайте, ако малкото повърне 1-2 пъти след кашлечни пристъпи. Не се тревожете и когато повръщането се случи до 3 пъти ако детето повръща само секрети от носа и лиги. В случаите, в които повръщането зачести трябва да се консултирате незабавно с лекар.

Кашлица с хрипове

В някои случаи при кашлица при детето се чува хриптящ звук при издишане. Това е симптом за проблем в долните дихателни пътища и причините могат да са различни. Най-често срещаните заболявания са астма, респираторни инфекции (бронхиолит или пневмония) или вдишан предмет, който е дразни дихателните пътища.
Чуете ли хрипове при кашлица трябва незабавно да заведете детето на лекар.

Постоянна кашлица

Продължителната кашлица, която не отминава в продължение на седмици може да се дължи на различни заболявания, като астма, алергия и хроничен синузит. Не са редки и случаите, в които постоянната кашлица е в резултат на застъпващи се настинки.

Посъветвайте се с лекар, който ще назначи нужните специализирани изследвания, като преглед при алерголог и др. Неотминаващата кашлица може да бъде предизвикана и от психологически проблем, затова се опитайте внимателно да разговаряте с детето, за да разберете дали нещо го тревожи.

Кашлица през нощта

Почти всички типове кашлици се влошават през нощта. Причината затова е в стичането на секретите от носа и синусите в гърлото на детето. Дихателните пътища на малкото са по-чувствителни на раздразване през нощта. Кашлечните пристъпи зачестяват и нарушават съня на детето. Потърсете съвет от лекар. Междувременно може да помогнете на детето като го обърнете на една страна и смените възглавницата му с по-висока.

Кашлица с температура

При протичане на вирусни заболявания и инфекции детето често страда от висока температура. Ако температурата надвиши 39 С трябва незабавно да потърсите спешна лекарска помощ. Наблюдавайте детето и за влошаване на състоянието му – ако е отпуснато и вяло, не се колебайте да се консултирате с лекар дори и температурата да е само леко завишена.

Внезапна кашлица

Задавянето или внезапната кашлица най-често е предизвикана от вдишване на течност, храна или твърди частици. Кашлицата е в резултат на защитния рефлекс на организма да прочисти дихателните пътища. Продължителността не би трябвало да е по-дълга от 1-2 минути. Внезапна кашлица при бебета под 6 месеца може да се дължи на рефлукс – връщане на храната от стомаха и попадането й в дихателните пътища.

Как да действате когато задавянето не премине до 1-2 минути?

Веднага потърсете лекарска помощ! Важно е да помните да не се опитвате да бръкнете в гърлото на детето. Вместо това го обърнете с главата надолу и го потупвайте по гърба. По този начин ще спомогнете за освобождаването на дихателните пътища ако малкото е вдишало храна или чуждото тяло.

3. Причини

Ларингит

 • Симптоми – серии от суха дрезгава кашлица, промяна на гласа. При появата на силно затруднено и звучно дишане, детето страда от Субхордален ларингит или Псевдокруп.
 • Тип кашлица – суха и звучна, т.нар. „тенекиена“ кашлица предимно през нощта
 • Лечение – заболяването се лекува основно с антибиотици. С успех се прилагат и хомеопатични лекарства за облекчаване и профилактика на ларингита.

Бронхит

 • Симптоми – суха мъчителна кашлица на серии през цялото денонощие. Сред най-честите причини за появата на бронхит са алергиите. В някои случаи заболяването е съпроводено със „свиркащо“ затруднено дишане и се нарича спастичен бронхит.
 • Тип кашлица – продължителна суха кашлица по всяко време на денонощието
 • Лечение – лекарства за отхрачване, противоалергични медикаменти и др. При това заболяване рядко се предписват антибиотици.

Бронхопневмония

 • Симптоми – при децата протича с дълбока влажна кашлица и редица други симптоми, като отпадналост, температура, затруднено дишане, бледост, повръщане и др.
 • Тип кашлица – дълбока мъчителна влажна кашлица през цялото денонощие
 • Лечение – след потвърждаване на диагнозата се лекува с антибиотици, лекарства с отхрачващ ефект и др.

4. Най-важното за кашлицата

 • Не лекувайте сами кашлицата – винаги се консултирайте с лекар!
 • Силата и честотата на кашлечните пристъпи не са показател за сериозността на заболяването – в някои случаи детето може да кашля рядко, а да страда от пневмония. В други случаи малкото може да кашля постоянно, а да страда от лека респираторна инфекция.
 • Появата на усложнения придружаващи кашлицата, като повишаване на температурата са сигнал, че трябва да потърсите веднага помощ от лекар.
 • Суха кънтяща кашлица и затруднено дишане, които се влошават нощно време са характерни симптоми за ларингит.
 • Продължителната и упорита кашлица може да се дължи на трета сливица, алергия, вдишване на малък предмет и др.

5. Кога незабавно да потърсим помощ?

Първите прояви на кашлица обикновено не са притеснителни. Трябва да помните обаче, че кашлицата е симптом за проблем. Не подценявайте съпътстващите симптоми и промяна в състоянието на детето. Потърсете незабавно лекарска помощ когато:

 • Детето има силно затруднено дишане
 • Детето диша учестено
 • Устните, езика или лицето на децата посинеят
 • Детето страда от втрисане и висока температура (особено ако кашля, а няма хрема или запушен нос)
 • Бебето под 3 месечна възраст има висока температура
 • При дишане на детето се чува свирещ звук
 • Детето кашля кръв
 • Детето има симптоми на дехидратация, като гадене, отпадналост, суха кожа и лигавица на устата, хлътнали очи, плачене без сълзи, по-рядко уриниране от нормално
 • Детето е раздразнително или отпаднало
 • Кашлицата продължава повече от три дни
 • Детето има висока температура – над 38 С
 • Детето се оплаква от болка в гърдите
 • Детето изкашля гнойни храчки
 • Детето продължително отказва да се храни
 • При поява на хрипове

6. Лечение на кашлица при дете

Лекарят поставя диагноза и предписва лечение – определя вида на кашлицата и произходът й!
Лечението на кашлицата трябва да се определи от лекар при първи симптоми на проблем. Давайте медикаментите според указанията на лекаря, съобразени с упътването на лекарството и възрастта на детето.
 • При суха кашлица – предписват се медикаменти за облекчаване на кашлицата, които действат в продълговатия мозък.
 • При влажна кашлица – дават се лекарства, които разреждат храчките, за да се изчистят по-лесно от бронхите. Популярните отхрачващи медикаменти съдържат етерични масла, девесил, подбел, женско биле и др. Предписват се и муколитични и мукорегулиращи лекарства.

Ценни съвети за лечението на кашлица при дете:

 • Смяната на позата при бебетата облекчава кашлицата. Гушкайте го на ръце и го раздвижвайте, за да се подобри кръвообръщението. По този начин се намалява риска от възпалителни процеси в тялото.
 • Насърчавайте детето да поема повече течности. Честотата на уриниране ще ви подскаже кога детето трябва да пие повече вода.
 • Поддържайте по-висока влажност в помещението, в което се намира болното дете. Поставете съдове с вода в стаята или използвайте специални уреди за овлажняване на въздуха.
 • Проветрявайте стаята често – свежият въздух спомага на организма да се пребори с инфекцията.
 • Правете инхалации на детето – те овлажняват лигавиците на гърлото и носа и значително облекчават кашлицата и дишането на малкото.
 • Приложете вибрационен масаж – поставете детето легнало настрани. Горният крак трябва да е свит в колянто. Поставете малка възглавница под гърдите на детето така, че леко да повдигне гръдния кош. В тази поза главата на детето ще е по-ниско от нивото на гърдите. Внимателно с дланта на ръката потупвайте гръдния кош на малкото в посока отдолу-нагоре (от краката към главата) 20-30 пъти на двете гръдни половини. Насърчете детето да кашля на всеки 10 потупвания. Помнете да прилагате този масаж на гладно, за да избегнете риска от повръщане. За всеки случай обсъдете техниката с педиатъра.
 • Техника за раздвижване на бронхиалния секрет – вземете сламка и съд с вода и насърчете детето да духа през сламката в течността. Вибрациите, които се получават от бълбукането са ползотворни за отделяне на секрета.
Статията има информативен характер и не замества консултацията със специалист!
Част 2: Народна медицина и алтернативно лечение при кашлица при деца

Народната медицина изобилства от рецепти и илачи за облекчаване на кашлицата при малките.

Научи повече

Kонюнктивит при деца

Детето ви често търка очите си и изпитва силен дискомфорт от сърбеж и болка… Забелязвате ли червенина? Изтича ли гноен секрет от окото? Всички тези симптоми са характерни за синдрома на червеното око, известен още като конюнктивит. Причините за появата му са различни.
Как най-бързо да се справим с конюнктивита? Ще откриете отговорите тук.

Научи повече

Висока температура при дете

Високата температура при детето предизвиква силно притеснение и тревога в родителите, особено когато възникне неочаквано.
Необходимо ли е веднага да потърсим лекарска помощ? Кога е най-добре да изчакаме организмът на детето сам да се пребори с високата температура?
Тук ще откриете ценни съвети, с които по-лесно ще се справите с проблема.

Научи повече