Какво да правим, когато детето ни има конюнктивит?

Детето ви често търка очите си и изпитва силен дискомфорт от сърбеж и болка… Притеснявате се и веднага се опитвате да прецените как най-добре да помогнете на малкото. Огледайте внимателно очите на детето.

Забелязвате ли червенина? Изтича ли гноен секрет от окото? Всички тези симптоми са характерни за синдрома на червеното око, известен още като конюнктивит. Причините за появата му са различни.

В повечето случаи конюнктивитът се лекува лесно, ефективно и бързо, но винаги трябва да действате навреме, за да намалите риска от усложнения и дълготрайни увреждания на очите. От синдромът на червеното око често страдат бебета и деца, но в някои случаи заболяването засяга и възрастни.

1. Какво представлява конюнктивита?

Лигавицата, която покрива вътрешността на клепачите и бялата част на окото се нарича конюнктива. Възпалението на конюнктивата е известно като конюнктивит или синдром на червеното око.
Това заболяване често се проявява със зачервяване в бялата част на окото. Най-сериозното възпаление обаче протича под клепачите.

2. Симптоми на конюнктивит

Симптомите на синдрома на червеното око си приличат при всички пациенти страдащи от заболяването. Конюнктивитът може да се прояви само в едното око или да засегне и двете очи.

В някои случаи инфекцията преминава към носа и ушите, затова в симптомите на заболяването присъстват болки в ушите и хрема.

 • Зачервяване на бялата част на окото (склера)
 • Подуване на клепачите
 • Парене и сърбеж
 • Драскаща болка, подобна на песъчинка попаднала в окото
 • Секреция с гной – често предизвиква слепване на клепачите, особено при събуждане от сън
 • Чувствителност към ярка светлина
 • Болки в ушите и хрема
Не забравяйте, че в зависимост от причинителя, конюнктивитът може да бъде силно заразен при допир.

3. Причини за конюнктивит

Причините за синдромът на червеното око са различни. Понякога заболяването се появява в следствие на усложнение от други инфекции, нараняване на окото и др.

Най-често срещаните причинители на конюнктивит са:

 • Вируси – инфекции засягащи гърлото, синусите, ушите и др, които преминават към очите.
 • Бактерии – различни видове бактериални инфекции, които засягат и очите.
 • Алергии и дразнители от околната среда
Първите два вида конюнктивит често са заразни.

4. Видове конюнктивит

В зависимост от причинителите на заболяването конюнктивитът може да бъде: вирусен, бактериален или алергичен.

При новородените бебета се среща и т.нар. неонатален конюнктивит.

 • Вирусен характерни признаци за този вид конюнктивит са: бистри воднисти секрети от очите и носа, кашлица и сърбеж. Най-честите причинители на заболяването са инфекции в областта на горните дихателни пътища, възпалено гърло и настинки.
  Инкубационният период на вирусния конюнктивит е от 7 до 10 дни. Може да бъде симптом за друго заболяване. Помнете, че той е силно заразен. В повечето случаи не се налага лечение с антибиотици, а просто трябва да изчакате организмът сам да се пребори с инфекцията.
 • Бактериален – Характерни признаци за бактериалния конюнктивит са: изтичане на жълт или зелен гъст гноен секрет от очите, образуване на корички (гурели) в болното око и около него, болка и силен дискомфорт.
  В някои случаи заболяването протича и с болки в синусите, отделяне на зеленикав секрет от носа и дълбока кашлица. Бактериалният конюнктивит няма инкубационен период.
  За разлика от вирусния конюнктивит, бактериалният не е симптом за друго заболяване, а се проявява самостоятелно. Заразяването може да се случи навсякъде – игра на площадката, пътуване в градски транспорт, пипане на очите с мръсни ръце и т.н.
  Лечението на бактериалния конюнктивит включва антибиотици, най-често под формата на капки или гел за мазане.
 • Алергичен – често се проявява като симптом за различни алергии, като сенна хрема, която засяга носната лигавица, което предизвиква и дразнене в очите. В зависимост от алергените, децата страдат от алергичен конюнктивит сезонно или целогодишно – например при алергия към домашен прах или акари.
  Характерни признаци за заболяването са: придружаващ ринит с кашляне и кихане, засягат се и двете очи едновременно за разлика от вирусния и бактериалния, сърбеж в областта на очите и появата на папипи и фоликули.
  Лечението на този вид конюнктивит се състои в установяване на алергена чрез изследване на алергични проби.
 • Неонатален – проявява се при новородени бебета под 4-седмична възраст. Най-честите причинители на заболяването са: запушен слъзен канал при бебето или реакция към антибиотичните капки, които традиционно се слагат на новороденото веднага след раждане. В този случай т.нар. химичен конюнктивит отшумява след няколко дни без допълнително лечение.

5. Как да се предпазим от конюнктивит?

Конюнктивитът е заразен за околните, затова не подценявайте проблема и вземете мерки за предпазване при поява на първи признаци на заболяването.

 • Сменяйте кърпите за лице, личното бельо и спалното бельо всеки ден.
 • Гладете изпраното бельо с гореща ютия.
 • Ако детето ви страда от конюнктивит не следва да го събирате за игра с други деца.

6. Как да реагираме при появата на зачервено око?

Конюнктивитът е разпространено заболяване с изявени симптоми. Когато забележите първите признаци на възпаление заведете детето на очен специалист. Не прибягвайте до самолечение.
Лекарят ще постави правилната диагноза и ще предпише най-ефикасното лечение. Напомняйте на детето да не търка очите си и спазвайте много висока лична хигиена, за да се предпазите от заразяване.

7. Лечение на конюнктивит (зачервено око)

За лечението на конюнктивита се прилагат както медикаменти, така и компреси и илачи от народната медицина. Винаги следвайте стриктно указанията на очния лекар и не прибягвайте до самолечение!

Прилагайте студени или топли компреси на очите на детето, за да облекчите дискомфорта и раздразнението. Почиствайте очите внимателно с чиста топла вода и памучен тампон.

Ако детето носи лещи очният лекар ще прецени дали е добре да ги носи преди да премине инфекцията или не. Задължително ги стерилизирайте преди следващото поставяне.

Някои от най-популярните медикаменти за очи са:

 • Тобрадекс – съдържат антибиотик и кортикостероид. Действат силно противовъзпалително, но прилагането им може да предизвика алергична реакция.
 • Тобрекс – антибиотични капки, съдържат тобрамицин. Задължително се консултирайте с лекар за дозировката и честотата на капане. Те се прилагат при деца и възрастни над 1 година.
 • Макситрол – предлага се под формата на мехлем и капки за очи. Съдържа два широкоспектърни антибиотика и кортикостероид. Те са ефективни в лечението на бактериални инфекции и имат противовъзпалително действие. Не се прилага при лечение на бебета и деца!
 • Хомеоплазмин – използва се при лечението на различни видове конюнктивит. Съдържа борна киселина. Дозировката и честота на слагане на капките задължително трябва да се предпишат от очен лекар. Не се препоръчва при деца на възраст под две години и половина.

Често, поставянето на капки в очите на детето е предизвикателство. Ако вашето мъниче не е склонно да изтърпи манипулацията капнете капките във вътрешния край на затвореното око. По този начин капките ще попаднат в окото, щом детето го отвори.

Лечението на алергичния конюнктивит обикновено е съпроводено с противоалергични лекарства.

При силна болка и дискомфорт лекарят може да предпише лекарства, като Ибупрофен, които се приемат орално.

8. Народната медицина

 • Лайка – промивки със запарка от лайка. Попарва се 1 щипка суха лайка в 200мл вода и с отварата се промиват очите всяка вечер в продължение на няколко седмици.
 • Смрадлика – прилага се както лайката. Помнете, че винаги трябва да промивате очите с отделни чисти памучни тампони, за да не пренесете инфекции от едното око в другото.
 • Сребърна вода – почистване на очите с памучен тампон напоен със сребърна вода. Друг начин за лечение включва капане на 1-2 капки от сребърната вода във всяко око по 4 пъти на ден.
 • Розова вода – компрес с напоени памучни тампони с розова вода, които трябва да престоят върху очите за около 15-20 минути. За профилактика капвайте 1-2 капки розова вода във всяко око 2-3 пъти на ден.
 • Кърма – при новородени бебета в народната медицина се препоръчва капането на кърма в очите.

9. Превенция

Най-добрият начин за предпазване от конюнктивит е отличната хигиена.

 • Научете детето да мие ръцете си старателно и често
 • Не споделяйте с други хора кърпата си за лице, салфетки, грим и др.
 • Винаги измивайте ръцете си старателно след контакт с човек страдащ от конюнктивит. Изхвърляйте веднага всички тампони, салфетки и др. използвани за промивка и почистване на възпалените очи.
 • Намалете риска от появата на алергичен конюнктивит като избягвате да проветрявате стаите в дните с много полени във въздуха.
 • Сменяйте завивките на детето страдащо от конюнктивит всеки ден. Изпирайте ги с гореща вода. За всеки случай ги гладете с гореща ютия.
 • Почиствайте и дезинфекцирайте различни предмети и места в дома, които се използват най-често, като дистанционно, играчки, брави на врати, ключове за лампи и др.
 • Напомняйте на всички вкъщи да не пипат и търкат очите си

Конюнктивитът е сравнително леко заболяване и обикновено преминава за няколко дни.

Ако детето развие треска, трябва бързо да потърсите лекарска помощ, защото това може да е признак, че инфекцията се разпространява.

Статията има информативен характер и не замества консултацията със специалист!
Кашлица при децата

Кашлицата е един от най-често срещаните здравословни проблеми при малчуганите на всяка възраст и през всички сезони. Причините за появата й са различни – вирусни инфекции, алергии, рефлукс и др.
Как да помогнем на детето страдащо от мъчителна и упорита кашлица? Тук ще откриете полезни и практични съвети за разпознаване и справяне с кашлицата при децата

Научи повече

Как да реагираме при висока температура на дете?

Високата температура при детето предизвиква силно притеснение и тревога в родителите, особено когато възникне неочаквано.Нужно ли е веднага да потърсим лекарска помощ? Кога е най-добре да изчакаме организмът на детето сам да се пребори с високата температура?
Тук ще откриете ценни съвети, с които по-лесно ще се справите с проблема.

Научи повече