Част 2: Как се диагностицира ендометриоза?

Въпреки, че за откриване на ендометриозни огнища може да се използват различни изследвания, точна диагноза ендометриоза се поставя само чрез лапароскопия.

Нека да разгледаме в детайли възможностите на различните методи за диагностика на ендометриоза.

Лапароскопия

Лапароскопия диагностика на ендометриоза

Лапароскопията е хирургично изследване, което доказва с много висока точност наличието или отсъствието на ендометриозни огнища. Предимството на този метод е, че по време на процедурата може да бъдат взети парченца тъкан за биопсия.

Кога се прилага лапароскопия?

Лапароскопското изследване се налага в случаите на проблемно забременяване (стерилитет), както и при много силни болки, които не могат да се овладеят с противовъзпалителни или болкоуспокояващи средства. Не се прилага при млади момичета, които се оплакват от болезнена менструация, защото в тази възраст ендометриозата е рядко заболяване.

Задължително ли е лапароскопското изследване, когато има съмнение за ендометриоза?

Макар че лапароскопията е единственият сигурен начин за диагностика на ендометриоза, невинаги се пристъпва към тази процедура. Понякога лекарят може да назначи лечение само на базата на оплакванията на пациентката, без да извършва лапароскопия.

Ехография (ултразвуково изследване)

Ехография диагностика на ендометриоза

Прегледът с ултразвук помага при диагностиката само когато ендометриозните огнища са разположени дълбоко в яйчника, в стената на пикочния мехур или между матката и дебелото черво. Когато огнищата се намират по стените на коремната кухина (перитонеум), ендометриозата остава невидима за ултразвуковото изследване.

В случаите, когато ендометриозните огнища са в яйчника и има оформени шоколадови кисти, ехографското изследване дава доста точна информация за развитието на заболяването. Както вече споменахме, при всеки месечен цикъл в яйчниците, засегнати от ендометриоза, се натрупва кръв, която не може да изтече навън. Така постепенно се образуват шоколадови кисти, пълни с гъста течност, подобна на шоколад, откъдето идва и името на тези образувания.

Опасни ли са шоколадовите кисти и трябва ли да се оперират?

Според съвременната медицина не всички шоколадови кисти изискват хирургично лечение. Например малките кисти (с диаметър под 3,5 см) не се оперират, защото не затрудняват яйчниковата дейност, а има и риск от нараняване на яйчника. По-различно е положението при големите кисти с големина над 4 см. Тогава операцията е наложителна, защото кистите пречат на нормалната дейност на яйчниците и могат да унищожат тяхната тъкан.

Ядрено магнитнен резонанс

Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) е високо надежден метод за диагностициране на ендометриоза. Това изследване е много по-точно от ехографията, но е по-скъпо и отнема повече време и подготовка. Според проучване от 2015 година, ЯМР може да бъде проведен дори по време на менструалния ви цикъл и да отчете точни резултати.

Ако бъдете диагностицирана с ендометриоза е много вероятно вашият лекуващ лекар да ви насочи към изследване с ядрено магнитния резонанс на малък таз – нативно и след интравенозна апликация на контрастна материя (венозно се влива контрастно вещество, което дава детайлна картина на състоянието на малкия ви таз).

Този метод дава възможност:

 1. Да се потвърди диагнозата ендометриоза.
 2. В определени случаи, да се диференцира (различи) ендометриоза от злокачествено заболяване.
 3. Да се установи степента на заболяването – състояние на матка, пикочен мехур, яйчници, ректум и периректални мастни планове; наличие на патологични промени (сраствания и др.)
 4. Резултатите от изследването насочват хирурзите да изберат правилния подход при операцията на ендометриозното огнище.

Kръвни изследвания

CA 125 e белтък, който се открива в кръвта в повишени количества при наличието на ендометриоза, рак на матката, миома и други възпалителни заболявания на тазовите органи.

Тестът се извършва чрез взимане на кръв. Риск има единствено при интерпретацията на резултатите. Има много пациентки, които приемат завишените стойности на CA 125 като потенциална диагноза за злокачествено заболяване.

Повишени стойности на CA 125 НЕ са диагноза! Туморният маркер се използва като помощно изследване при поставянето на диагноза. Моля ви да запазете спокойствие. При повишени стойности, лекуващият ви лекар във всички случаи ще назначи допълнителни изследвания като ядрено магнитен резонанс и/или лапароскопия.

Нива на CA 125 под 35 U/ml се считат за нормални. Приемат на хормони е възможно изкуствено да завиши стойностите на маркера и тестът да покаже „фалшив“ положителен резултат.

Източници:

 1. Laparoscopic Surgery for Endometriosis
  MD Sarah Marshall and MD Kirtly Jones (Obstetrics and Gynecology)
 2. Invasive and non-invasive methods for the diagnosis of endometriosis
  US National Library of Medicine and National Institutes of Health
 3. The role of MRI in the diagnosis of endometriosis
  ScienceDirect.com
 4. MRI detection of Endometriosis
  Jan Hein van Waesberghe, Mariek Hazewinkel and Milou Busard
 5. Pelvic MRI for endometriosis can be performed anytime
  By Rebekah Moan, AuntMinnieEurope.com staff writer
 6. Endometriosis fact sheet
  Women’s Health Queensland Wide Inc. It was revised by Kirsten Braun and the Editorial Committee
 7. Fritz MA, Speroff L (2011). Endometriosis. In Clinical Gynecologic Endocrinology and Infertility, 8th ed., pp. 1221-1248. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins.
Статията има информативен характер и не замества консултацията със специалист!

Ендометриоза. Част 1: Какво представлява заболяването?

В тази секция ще научите възможните причини, рискови фактори, симптоми и стадии на ендометриозата.

Научи повече

Част 3: Лечение на ендометриоза

В тази статия ще разгледаме различните методи за лечение на ендометриозата. Какво представлява лапароскопията? В кои случаи да се насочим към коремна операция и кога към лапароскопска хирургия? Какви са различните видове медикаментозно лечение при ендометриоза?

Научи повече

Част 4: Правилно хранене при ендометриоза

Научите как да се храните правилно при ендометриоза.
Внимателният подбор на храни, които консумирате, може да ви спести общи неразположения, усложняване и бурно развитие на ендометриозата! Също така, правилното хранене облекчава състочнието ви и след оперативна намеса.

Научи повече